REPUBLIKA SRPSKA

Projekt Hidroelektrana vrijedan najmanje pet miliona KM: Naljeto počinje izgradnja novog mosta na Trebišnjici

Plan izgradnje budućeg mosta i zaobilaznice

Piše: P. MUCOVIĆ

3.1.2018

Uskoro bi na rijeci Trebišnjici u Trebinju trebao biti izgrađen novi most, čiju će izgradnju finansirati Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), a most će se nalaziti na trasi istočne obilaznice Aleksina Međa - Petrina - Podgljivlje. 

Istražni radovi

Prema riječima rukovodioca sektora za investicije HET-a Vedrana Furtule, u planu investicija HET-a za ovaj projekt izdvojeno je pet miliona KM, ali će konačna vrijednost radova biti poznata po završetku glavnog projekta, koji će, također, finansirati HET.

- Izrada glavnog projekta, vrijednosti 200.000 KM, povjerena je projektantnom birou „IG inženjeringa“ Banja Luka, a u postupku je i ugovaranje revizije projekta - rekao je Furtula.

Dodao je da će most biti dug oko 400 i visok oko 30 metara.

- Pristupne tačke mosta su već definirane i on će se nalaziti na lokaciji između Studenca i brane Gorica. Rok za projektiranje je tri mjeseca. U martu naredne godine očekujemo da će biti završen projekt, vjerovatno i revidiran potrebnim istražnim radovima, a u ljetnim mjesecima možemo očekivati početak gradnje - ne samo mosta već i obilaznice čiji je on dio - istakao je Furtula.

Načelnik Odjela za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Trebinje Marko Rikalo je potvrdio da će naredne godine početi izgradnja istočne obilaznice te da je iz budžeta grada ove godine izdvojeno 130.000 KM za izradu prostorno planske i projektne dokumentacije, dok će izgradnju investiciono nositi Vlada RS, posredstvom Javnog preduzeća ''Putevi Republike Srpske''.

- Završeni su glavni projekt i svi prateći elaborati, a na javnom uvidu je i zoning plan Aleksina Međa - Petrina - Podgljive, koji će definirati i namjenu prostora oko buduće obilaznice. To znači da će dijelovi grada u višim zonama, koji su danas potpuno neiskorišteni, ovom saobraćajnicom dobiti potpuno novu dimenziju - kazao je Rikalo.

Prva faza

Procijenjena vrijednost obilaznice je oko 30 miliona KM, naglasio je Rikalo i dodao da se očekuje da će već do 2019. godine biti završena prva faza istočne obilaznice - od Aleksine Međe do spoja s magistralnim putem Trebinje - Nikšić.

Rješenje i za vodovod 

Rikalo ističe da je narednom komponentom projekta rekonstrukcije vodovodnog sistema planirano da trupom te obilaznice prođe i vodovod pitke i tehničke vode.

- Time će se izbjeći veliki kvarovi, kao što je nedavno bilo, kada je grad ostao bez vode čak tri dana - kaže on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.