REPUBLIKA SRPSKA

Ostaju li Derventa i Prnjavor bez porodilišta?

Ilustracija

Avaz.ba

8.1.2018

Plač bebica u novogodišnjoj noći u vanbolničkim porodilištima u Derventi i Prnjavoru dobar je znak za ova porodilišta, kojima je prijetio katanac, jer će po svemu sudeći ona dobiti operacione sale u predviđenom roku, do juna, i tako nastaviti funkcionirati.

Operaciona sala

Kako je "Nezavisnim novinama" potvrdio Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, bilo je pregovora s načelnicima ovih općina i dogovoreno je da budu ispoštovani pravilnici koji su jasno definirali šta jedno porodilište mora da ima, a to je operaciona sala sa svom pratećom opremom i stručnim kadrom.

Dogovorili smo se da oni ispoštuju Pravilnik i da to općine finansiraju, pa vidjet ćemo šta će - kazao je Bogdanić.

Milorad Simić, načelnik Dervente, uručio je darove Anđeli, prvoj bebi rođenoj u novoj godini, a kako je rekao za "Nezavisne", uradit će sve da očuvaju porodilište, ali da pritom ne rizikuju ničije zdravlje.

Ako ne može država finansirati sve, može Derventa, što ne može, to je najmanje što možemo učiniti - naveo je Simić.

Ističe da će Dom zdravlja Derventa stipendirati usavršavanje anesteziologa.

Ne možemo odjednom, ali ćemo u svom kapacitetu pružiti obje ruke. Ja slušam struku, ali mi i Prnjavor smo hendikepirani jer nemamo operacionu salu, koja podrazumijeva i daleko više - anesteziologa, dežurne sestre, opremu itd. Nisam u struci, ali imam želju da imamo prodilište i ako bude zavisilo od mene - imat će - obećao je Simić.

Pomoć Ministarstva

Potvrdio je da su o tome nedavno razgovarali s ministrom Bogdanićem, te se nada podršci jer, kako kaže, ministar zna kapacitete i Dervente i Prnjavora.

Nije precizirao koliko će cjelokupna investicija koštati, ali je rekao da će operaciona sala biti osposobljena u što kraćem roku.

Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, rekao je da do šestog mjeseca imaju rok i sve što je realno da jedna lokalna zajednica može uraditi po tom pitanju oni će ispoštovati.

Obezbijedili smo kompletna sredstva kao grant Doma zdravlja od 136.000 KM, koja su dovoljna za plaće svih ljudi koji rade u porodilištu. Kroz plan investicija koji treba da donesemo obezbijedit ćemo i sredstva za operacionu salu. Što se tiče medicinske opreme i kadra, tu očekujemo pomoć Ministarstva. Imamo dva ginekologa, ali Pravilnik nalaže i anesteziologa, a Ministarstvo ako već ima ljekara, može dva anesteziologa da nam predloži. Sve ono što je realno ispunit ćemo, a ono što nije, i ne treba da postoji u Pravilniku - istakao je Tomaš.

Prema njegovim riječima, operaciona sala košta od 200.000 KM do milion KM, u zavisnosti od opremljenosti, te se ne smiju dozvoliti da se porodilište zatvori.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.