REPUBLIKA SRPSKA

Kvalitet zraka u gradu na Vrbasu niko ne mjeri: Zagađenost pet puta veća od dozvoljene?!

Banja Luka u smogu i velikim sivim oblacima dima

Piše: G. DAKIĆ

9.1.2018

Zbog problema s javnim nabavkama Grad Banja Luka već mjesecima ne mjeri kvalitet zraka u gradu na Vrbasu! Zbog toga niko ne zna kakav je njegov kvalitet i udišu li građani zrak koji je štetan po zdravlje.

Mnogo žalbi

Sezona loženja je uveliko počela, a s njom su se pojavili i veliki sivi oblaci dima. Građani su se na dim žalili i Gradskoj upravi i gradonačelniku, govoreći da ne mogu otvoriti prozore u stanu zbog smoga, a često im se i opran veš, koji se suši vani, usmrdi. 

Ipak, zrak se u Banjoj Luci ne mjeri, a za to su, kako kažu u Skupštini grada, krive javne nabavke. Prema prvim i nezvaničnim podacima, zagađenost zraka je pet puta veća od dozvoljene.

- Zvanično je potvrđeno da se kvalitet vazduha ne mjeri. Mnogo djece kašlje, a naveče se ne mogu otvoriti prozori od smoga i smrada. Gradske vlasti se uzdaju u to da prave zime, izgleda, neće ni biti i da dim iz toplane neće dodatno pogoršati situaciju – istakla je odbornik u Skupštini Grada Mirna Savić-Banjac.

Ona dodaje da će u narednim danima imati više informacija o zagađenosti zraka u Banjoj Luci i dodaje da bi joj u tome trebao pomoći Centar za zaštitu životne sredine.

- Pojedinci mjere kvalitet vazduha zbog djece. To su roditelji čija djeca imaju respiratorne probleme i oni ističu da je nivo zagađenosti često pet puta veći od dozvoljenog. Džaba nama nova igrališta ako ne znamo šta pijemo i šta udišemo – istakla je Savić-Banjac.

Bez plana

Tihomir Dakić iz Centra za zaštitu životne sredine za „Avaz“ kaže da je mjerenje kvaliteta zraka donedavno radio Institut za građevinarstvo.

- Mjerenja se ne vrše i ne postoji plana šta da se radi s tim. Institut za građevinarstvo je radio mjerenja doskora, a prije toga Institut za informatiku i ekologiju koji je počeo da gubi tendere kada je IG nabavio opremu i preuzeo mjerenja. Zato sada samo možemo da pretpostavljamo kakav je kvalitet vazduha u Banjoj Luci – kazao je Dakić.

Filteri nove toplane 

- Neshvatljivo je da ne znamo kakav vazduh udišemo. To se pod hitno mora promijeniti. Moramo da znamo šta udišemo. Takođe, moramo da znamo kakav dim ispušta nova, ekološka toplana i da li je nabavila potrebne filtere. Tražit ćemo da mjerenja kvaliteta vazduha budu obavezna – rekla je Savić-Banjac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.