REPUBLIKA SRPSKA

Sindikati budžetskih korisnika zaprijetili svim vidovima sindikalne borbe

Fena

18.1.2018

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić upozorio je danas da će preduzeti sve mjere sindikalne borbe, ukoliko Vlada RS hitno ne počne s isplatama punih naknada troškova prijevoza zaposlenih u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, uprave, radnika unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Marić je pozvao danas Vladu RS na hitni dogovor, nakon što je Ustavni sud RS osporio kao neustavne odredbe uputstava o načinu obračuna naknade troškova prijevoza zaposlenih u spomenutim oblastima.

Nedopustivo je, kaže, da je po odluci Vlade zaposlenim u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, uprave, radnicima unutrašnjih poslova i pravosuđa isplaćivano samo po 50 posto troškova prijevoza, a ne puni iznos.

- Ustavni Sud RS je osporio pravilnik, jer su ministri nižim zakonskim aktom umanjili prava koja imamo definirana u Zakonu o plaćama i posebnim kolektivnim ugovorima. Moramo da postavimo pitanje kako je neko svjesno, znajući da krši Ustav i zakone, postupio na taj način i da li za te ljude postoji odgovornost - upitao je Marić na konferenciji za novinare.

Ukoliko se u Vladi RS do 26. januara ne odazovu na pregovore o načinu obeštećenja radnika po ovom osnovu, Sindikat uprave će, kaže Marić, zakazati sjednicu svojih organa i krenuti u sve vidove sindikalne borbe.

- Prepotentnost nekih ministara im se sada obila od glavu jer je Ustavni sud RS donio odluku da uputstva nisu u skladu sa zakonom - rekao je Marić navodeći da neko za ovo mora da snosi odgovornost, jer je Vlada RS prouzrokovala milionsku štetu prema budžetskim korisnicima.

I predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović je upozorio da su radnici prijevoz plaćali iz svojih džepa, jer je Vlada kršila zakon.

- Naša upozorenja Vladi su se pokazala tačnim – rekao je Petrović i izrazio uvjerenje da će predstavnici Vlade odmah početi obračun punih iznosa naknada za prijevoz i obešteti radnike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.