Sindikati budžetskih korisnika zaprijetili svim vidovima sindikalne borbe

Fena
18.01.2018 11:24

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić upozorio je danas da će preduzeti sve mjere sindikalne borbe, ukoliko Vlada RS hitno ne počne s isplatama punih naknada troškova prijevoza zaposlenih u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, uprave, radnika unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Marić je pozvao danas Vladu RS na hitni dogovor, nakon što je Ustavni sud RS osporio kao neustavne odredbe uputstava o načinu obračuna naknade troškova prijevoza zaposlenih u spomenutim oblastima.

Nedopustivo je, kaže, da je po odluci Vlade zaposlenim u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, uprave, radnicima unutrašnjih poslova i pravosuđa isplaćivano samo po 50 posto troškova prijevoza, a ne puni iznos.

- Ustavni Sud RS je osporio pravilnik, jer su ministri nižim zakonskim aktom umanjili prava koja imamo definirana u Zakonu o plaćama i posebnim kolektivnim ugovorima. Moramo da postavimo pitanje kako je neko svjesno, znajući da krši Ustav i zakone, postupio na taj način i da li za te ljude postoji odgovornost - upitao je Marić na konferenciji za novinare.

Ukoliko se u Vladi RS do 26. januara ne odazovu na pregovore o načinu obeštećenja radnika po ovom osnovu, Sindikat uprave će, kaže Marić, zakazati sjednicu svojih organa i krenuti u sve vidove sindikalne borbe.

- Prepotentnost nekih ministara im se sada obila od glavu jer je Ustavni sud RS donio odluku da uputstva nisu u skladu sa zakonom - rekao je Marić navodeći da neko za ovo mora da snosi odgovornost, jer je Vlada RS prouzrokovala milionsku štetu prema budžetskim korisnicima.

I predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović je upozorio da su radnici prijevoz plaćali iz svojih džepa, jer je Vlada kršila zakon.

- Naša upozorenja Vladi su se pokazala tačnim – rekao je Petrović i izrazio uvjerenje da će predstavnici Vlade odmah početi obračun punih iznosa naknada za prijevoz i obešteti radnike.

NA VRH