REPUBLIKA SRPSKA

Nezaposlene majke ponovo zatražile sastanak s premijerkom RS

Fena

18.1.2018

Nezaposlene majke, koje ne primaju materinski dodatak u RS, danas su još jednom pozvale na sastanak predsjednicu entitetske Vlade Željku Cvijanović, upozorivši da će u suprotnom zatržiti ocjenu ustavnosti Zakona o dječijoj zaštiti.

Majke su okupljanjem na platou, u blizini zgrade Vlade RS, ponovile zahtjev da im se omogući da i one mjesečno primaju 405 KM naknade iz budžeta, bez obzira na to jesu li njihova djeca rođena prije ili poslije 1. decembra 2017.godine.

Jedan broj njih je odmah nakon usvajanja Zajkona o dječijoj zaštiti u Narodnoj skupštini RS tražio sastanak s premijerkom Cvijanović, smatrajući da ne bi trebalo da bude diskriminacije ni među majkama, niti među djecom.

Iako je javno izjavila da će se sastati s majkama, do sastanka nije došlo, a predsjednica Vlade RS nije zvnično odgovorila ni na jedan od poziva majki na sastanak.

-Od poslednjegnjeg dopisa upućenog predsjednici Vlade RS prošlo je gotovo mjesec dana i njeno ćutanje primoralo je majke da s mališanima ponovo izađu na mirno okupljanje. Ne mogu i ne želim da shvatim da majka ne razumije majku. Majke s djecom su najranjivija kategorija jednog zdravog društva - rekla je novinarima jedna od okupljenih majki Dragana Srdić-Petrušić.

Porodila se, kaže, 1.jula 2017. godine, nezaposlena je, kao i njen suprug, a žive od pomoći roditelja koji su penzioneri.

Nove korake preduzet će ukoliko do utorka ne dobiju odgovor od Željke Cvijanović, da se sastanak može organizirati do kraja mjeseca.

Odbornik u Skupštini grada Banja Luka Draško Stanivuković je rekao da će do kraja mjeseca biti pripremljen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o dječijoj zaštiti RS koji će, ukoliko ne dođe do sastanka, predati Ustavnom sudu RS.

Zakonom o dječijoj zaštiti Republike Srpske koji je usvojen krajem prošle godine, materinski dodatak od 405 KM predviđeno je da primaju samo majke čija su djeca rođena 1. decembra 2017. godine i poslije i to do navršene godine dana starosti, odnosno 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci ili treće dijete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.