REPUBLIKA SRPSKA

Sindikati pripremaju generalni štrajk zdravstvenih radnika u RS

( Ilustracija)

Fena

18.1.2018

Predstavnici strukovnih sindikata doktora medicine te medicinskih sestra i tehničara u RS donijeli su odluku da se pristupi zajedničkim pripremama i organiziranju generalnog štrajka zdravstvenih radnika u RS.

Odluku da počnu pripremu generalnog štrajka medicinara u RS ova dva sindikata su donijela danas na zajedničkom sastanku u Banjoj Luci.

Strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara u RS su još u decembru prošle godine tražili od Vlade RS povećanje plaća za 25 posto.

U obrazloženju ovog zahtjeva su podsjetili da su zarade značajno umanjene 2009. usvajanjem Zakona o plaćama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva te zatim i odlukom da se naknade za topli obrok, zimnicu, ogrjev i regres uračunavaju u iznos osnovne plaće.

- Početkom 2017. godine stupile su na snagu izmjene i dopune navedenog zakona kojima su plaće u zdravstvu ponovo umanjene smanjenjem naknade za minuli rad, a čime su računajući od 2009. godine zarade doktora medicine ukupno umanjene za oko 52 posto - tvrdili su u decembru predstavnici ova dva sindikata.

Upozorili su i da postojeći izuzetno težak socijalni i ekonomski položaj doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara te njihove niske zarade bitno utiču na porast ekonomskih migracija najstručnijih zdravstvenih kadrova.

Na njihove zahtjeve niko od nadležnih nije reagirao, zbog čega su se odlučili na generalni štrajk.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.