REPUBLIKA SRPSKA

Ruska Federacija zabranila uvoz jabuka firme iz Gradačca

Fena

19.1.2018

Iz Inspektorata Republike Srpske (RS) ističu da je neophodno utvrditi odgovornost u vezi sa propustima kod izvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju, za koje je utvrđeno da su iz Poljske, a zbog čega je Rusija od 22. januara zabranila ovaj uvoz.

Potvrdili su i da je u toku vanredna inspekcijska kontrola kod izvoznika iz Bijeljine, gdje je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je sporna pošiljka jabuka, čiji uvoz iz BiH je zabranila Ruska Federacija, nabavljena od firme iz Gradačca 10. januara.

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je, dodaju iz Inspektorata, da se kao proizvođač navodi fizička osoba iz Gradačca u Federaciji BiH, kao izvoznik subjekt iz Bijeljine, a pošiljka je izvezena preko carinske ispostave Distrikta Brčko Distrikta objašnjavaju u Inspektoratu.

- Za ovu pošiljku je Vanjskotrgovinska komora BiH u Sarajevu izdala obrazac o porijeklu robe, kojim se potvrđuje da je navedena roba porijeklom iz BiH – tvrde iz Inspektorata.

S obzirom na deklarisano mjesto proizvodnje i utovara, odnosno mjesto izdavanja fitosanitarnog certifikata, u Inspektoratu tvrde da navedena pošiljka nije mogla biti u nadležnosti fitosanitarne inspekcije RS.

Očekuju da će nadležni organi FBiH i Brčko Distrikta izvršiti kontrole u dijelu svojih nadležnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.