REPUBLIKA SRPSKA

Posebna jednica MUP-a RS otkrivat će imovinu nastalu izvršenjem krivičnog djela

Fena

19.1.2018

Otkrivanje imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela u Republici Srpskoj (RS) vršit će posebna organizaciona Jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

Ova jednica će dokaze u vezi s imovinom koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela i prekršaja, a vrijedna je više od 50.000 KM, moći da vrši po službenoj dužnosti ili po nalogu nadležnog javnog tužioca i suda.

Nacrtom zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela predviđena je i mogućnost pretresanja stana, ostalih prostorija i pokretnih stvari vlasnika ili drugih osoba, kada postoje osnovi sumnje da imaju imovinu koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela.

U istrazi se prikupljaju dokazi o imovini i zakonitim prihodima koje je vlasnik imovine stekao, te načinu i troškovima njegovog života, ali i dokazi o imovini koju je naslijedio.

Javni tužilac će završiti istragu kada utvrdi da je stanje stvari dovoljno razriješeno podnošenjem zahtjeva za trajno oduzimanje imovine ili naredbom obustaviti istragu ako se ne utvrdi da postoje uslovi za podnošenje zahtjeva za trajno oduzimanje imovine.

Ovim zakonom, koji će poslanici Narodne skupšine RS razmatrati 6. februara, uređuje se i način upravljanja imovinom koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela i prekršaja, za šta će biti zadužena agencija.

Imovina koja je trajno oduzeta pravosnažnim sudskim odlukama postaje svojina RS, s kojom raspolaže Vlada, po čijoj odluci se ona prodaje ili se na drugi način s njom raspolaže.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.