REPUBLIKA SRPSKA

Bijeljina: Mitrovići uspješno 134 godine čuvaju tradiciju

Mitrović: Izvozimo u zemlje EU

Lj. LJUBOJEVIĆ

21.1.2018

Bijeljinsko porodično preduzeće, vlasništvo Vasilija Mitrovića, Kovačnica “Sakramentski”, koja se bavi proizvodnjom kovanih dvorišnih, balkonskih i stepenišnih ograda, izradom kapija... čuva dugu, višedecenijsku tradiciju postojanja kovačkog zanata na području Majevice i Semberije.



Uglavnom se prave unikatni proizvodi ( G. Bobić). Uglavnom se prave unikatni proizvodi ( G. Bobić)

Vasilije Mitrović, vlasnik i direktor, kaže da njegova porodica ljubomorno čuva i njeguje tradiciju kovačkog zanata, kojim se bavio njegov djed po ocu Vasilije Mitrović Sakramentski.

Dobri ugovori

Mitrović napominje da Kovačnica “Sakramentski” postoji, praktično, od davne 1884. godine i njen historijat provlači se od Prizrena preko Crne Gore, Nevesinja, Majevice pa do Bijeljine, gdje se danas nalaze njegovi proizvodni pogoni.

- Umiješnost kovačkog zanata, kreativnost, ne može nam niko oduzeti. Imamo dobre ugovore s inozemnim partnerima, a planiramo otvaranje i novih radnih mjesta. Namjeravamo da svoje proizvode prodajemo u krugu fabrike kako bismo izbjegli naporna putovanja i montažu. Skoro 75 posto proizvoda izvozimo u zemlje EU, oko pet posto u Crnu Goru, dok 20 posto narudžbi imamo sa područja BiH i država okruženja. Posebno se izdvaja švicarsko tržište, jer skoro 60 posto narudžbi stiže iz ove zemlje - kaže Mitrović.

Osnovni repromaterijal od kojeg se proizvode skoro unikatni proizvodi u ovoj kovačnici su gvožđe, inoks i staklo.

Zadržati vrijedne 

- Trenutno imamo 28 zaposlenih radnika. Za nas je prošla godina bila izuzetno uspješna. Već se sada iskazuje problem nedostatka kvalificirane radne snage. Smatram da i poslodavci treba da odriješe kesu i da većim plaćama zadrže vrijedne i sposobne radnike. Trenutno nam nedostaju mašinski inžinjeri, mašinbravari, bravari, tokari, strugari, varioci i pomoćna radna snaga. U ovoj godini ću nastojati da povećam plaće zaposlenih kako bih ih zadržao u proizvodnji - kaže Mitrović.

Zadovoljan kupac

- Počeli smo kao porodična radionica, sa željom i namjerom da očuvamo ime i kvalitet. Vjerujem da ćemo opstati kao ozbiljno porodično preduzeće i da će i moja starija kćerka, koja studira arhitekturu, jednog dana ostvariti ovdje svoje prve poslovne uspjehe. Insistiramo na tome da kupac bude zadovoljan - naglašava Mitrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.