REPUBLIKA SRPSKA

Odjeljenje za inspekcijske poslove obavilo 15.860 kontrola: Inspektori izdali 669 naloga i naplatili 640.000 KM kazni

Najveći broj kontrola u oblasti proizvodnje i prometa životnih namirnica

Piše: G. DAKIĆ

23.1.2018

Inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banje Luke obavili su tokom 2017. godine 15.860 kontrola. Izdato je 669 prekršajnih naloga na osnovu kojih su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 640.100 KM.

107 neprijavljenih

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman kaže da je inspekcija za hranu najveći broj kontrola provela u oblasti proizvodnje i prometa životnih namirnica. On ističe da je to urađeno s ciljem sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti.

- Inspektori za hranu prisustvovali su uništenju 145.259 kilograma raznih namirnica s isteklim rokom upotrebe, u ukupnoj vrijednosti većoj od 450.000 maraka - dodao je Kecman.

Najčešće nepravilnosti koje su inspektori rada utvrdili prilikom nadzora odnose se, dodaje on, na neprijavljene radnike, nevođenje evidencije o dnevnoj prisutnosti radnika, neuručivanje obračunskih lista, neutvrđivanje godišnjih odmora... Samo u toku prošle godine zatečeno je 107 neprijavljenih radnika.

- Komisija je pregledala 29 osnovnih škola, 26 područnih i 13 srednjih škola prema unaprijed pripremljenom obrascu za vršenje pregleda sanitarno-tehničkih i drugih uvjeta - dodao je Kecman.

Urbanističko-građevinska inspekcija je srušila 21 objekt. U pitanju je, kaže Kecman, uklanjanje arhitektonskih barijera i kontrola devastiranih i dotrajalih objekata.

Zaštita voda

- Vodna inspekcija je dva puta godišnje kontrolirala vodozaštitne objekte i naložene su mjere uklanjanja nanosa, čišćenja brana i kanala, košnje obaloutvrda... Tokom 2017. godine provedena je i akcija iz oblasti zaštite voda na priključcima na javnu kanalizaciju u Karanovcu, Ducipolju i Novoseliji - rekao je Kecman.

Eutanazirane životinje  

Veterinarski inspektori naredili su eutanaziju i neškodljivo uništavanje više od 20 domaćih životinja, kao i 12 pčelinjih društava. Pokrenut je i niz aktivnosti za poboljšanje uvjeta rada veterinarske službe koji podrazumijevaju adekvatno uklanjanje animalnog otpada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.