REPUBLIKA SRPSKA

Javna kuhinja sve potrebnija u Bosanskom Novom: Korisnike bira Centar za socijalni rad

Najugroženiji će dobiti obrok spasa ( Arhiv)

Piše: Avaz.ba

24.1.2018

U Bosanskom Novom bi od polovine februara s radom trebala početi javna kuhinja, pri Udruženju djece i omladine s posebnim potrebama i njihovih roditelja "Iskra", javlja Srna. 

- Smatrali smo da je to najpraktičnije, s obzirom na to da u Udruženju već postoji kuhinja za članove, a ima i dovoljno prostora. Zamišljeno je da na početku korisnici samo preuzimaju obrok, a da kasnije, kada sve zaživi, mogu i jesti u ovim prostorijama - rekao je načelnik općine Miroslav Drljača.

On je naveo da je za pokretanje javne kuhinje osigurano 32.000 KM u općinskom budžetu te dodao da je u toku nabavka peći, koja je prilagođena za spremanje više obroka, i posuđa.

Korisnike će, na osnovu kriterija, odabrati Centar za socijalni rad, a na početku će to biti manji broj socijalno ugroženih građana.

Predsjednica Upravnog odbora "Iskre" Svjetlana Knežević rekla je da u okviru ovog udruženja oko sedam godina pripremaju obroke za djecu.

- U prosjeku je to 10 do 13 djece. Rad kuhinje finansiramo u okviru projekata i donacija, a imamo i grant iz općinskog budžeta - navela je Knežević.

U Bosanskom Novom pet godina radi javna kuhinja u okviru Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet", a predsjednica Društva Mirsada Safić kaže da se obroci pripremaju radnim danima.

- Dnevno pripremamo 65 obroka. Imamo kriterije ko ispunjava uvjete, jer se moramo prilagoditi mogućnostima - navela je Safić i dodala da se rad javne kuhinje finansira uz podršku Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, Općine i donacijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.