REPUBLIKA SRPSKA

Pripreme za generalni štrajk: Za 45 dana RS napustila 53 doktora

Fena

23.1.2018

Republiku Srpsku (RS) su od decembra prošle godine do danas napustila 53 ljekara specijalista - tvrdi Miodrag Femić, predsjednik Struktovnog sindikata doktora medicine u RS.

- Do sada je ukupno otišlo 11,2 posto ljekara od ukupnog broja medicinskih radnika koji su otišli iz RS - rekao je Femić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Odlazak kadra i loš materijalni status zdravstvenih radnika u RS je, kaže, jedan od razloga da strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara u RS krenu u pripreme za generalni štrajk, u skladu sa zakonom, iako se nada da do toga neće doći i da će Vlada i resorno ministarstvo pristati na pregovore o povećanju plaća za 25 posto.

- Štrajk može samo odložiti to da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS krene u pregovore o povećanju plaća i da do toga dođe - rekao je Femić, ističući da do sada s njima niko nije pregovarao, iako su upozoravali da zdravstveni radnici u RS više nisu u stanju da pruže pacijentima kompletnu zdravstvenu uslugu, u skladu s zakonom.

Za to, navodi, nema dovoljno sredstava, zdravstvenih radnika, materijala i adekvatnih uvjeta za rad.

- Ovaj sistem opstaje na herojstvu i mazohizmu zdravstvenih radnika, koji nesebičnim angažmanom pokušavaju da riješe sve probleme - ustvrdio je Femić.

Ponovio je stav da je Strukovni sindikati doktora medicine u RS reprezentativan sindikat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.