REPUBLIKA SRPSKA

Gnjatić: Prosvjetari u RS traže povećanje plaća i punu isplatu naknada

Fena

24.1.2018

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (RS) Dragan Gnjatić nije isključio sve oblike sindikalne borbe, ukoliko Vlada RS ne uskladi platne koeficijente zaposlenim u tim oblastima s drugim budžetskim korisnicima.

- Osnovni prioritet je da dođe do ujednačavanja koeficijenata - ukazao je Gnjatić na konferenciji za novinare, ističući da je to predviđeno i u memorandumu Vlade i sindikata.

Već deset godina prosvjetari u RS dobiju manje zarade zbog neujednačenih koeficijenata, a Gnjatić dodaje da se ova nepravda mora ispraviti.

Podsjetio je da profesor u srednjoj školi ima koeficijent 10, u osnovnoj 9,5, dok najniži platni koeficijent u organima uprave počinju od 13, policiji 11,5 i 12, koliko je i u pravosuđu.

- Zato smatramo da je to velika nepravda i da su prosvjetni radnici izloženi određenoj diskiminaciji - rekao je Gnjatić na konferenciji za novinare.

Od Vlade RS traže i da obeštećuje prosvjetare zbog neustavno prepolovljene naknade za prijevoz radnika, odnosno da u ovoj godini isplaćuje puni iznos.

Gnjatić kaže da očekuje da će se ova pitanja rješavaju pregovorima, na koje poziva nadlažne u Vladi već naredne sedmice i da “više niko ne radi nezakonite stvari”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.