REPUBLIKA SRPSKA

Bijeljina: Raspisan javni poziv za izbor novog partnera za vođenje azila

Veliki interes za udomljavanje pasa iz azila

Lj. Lj.

25.1.2018

Veliki broj pasa lutalica i napuštenih rasnih pasa uobičajena su slika na ulicama u centru Bijeljine.

Ovaj problem je posebno izražen u zimskim mjesecima, jer su psi u potrazi za hranom, pa ulaze u školska dvorišta ili se kreću u blizini gradskih restorana.

Godinama unazad u Bijeljini je postojao azil za pse i Gradska uprava je svake godine izdvajala oko 70.000 KM iz gradskog budžeta za zbrinjavanje i udomljavanje napuštenih kućnih ljubimaca.

- Krajem prošle godine umro je vlasnik azila za pse te smo morali ponovo raspisali javni poziv za novog partnera koji bi u svom azilu za pse prihvatao pse lutalice i rasne pse koje vlasnici iz raznoraznih razloga ostavljaju na ulici. Javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača je raspisan i mi se nadamo da ćemo uskoro pronaći novog izvršioca ovog posla - kaže Milan Savić, referent u Odjeljenju za poljoprivredu.

Savić ističe da je higijenska služba ranije s ulica i javnih površina odvodila sve pse koje pronađe.

- Dešavalo se da se javljaju ljudi za udomljavanje, ne samo rasnih pasa već i pasa bez pedigrea. Praksa je bila da se stari i bolesni psi eutanaziraju. Sve je vršeno pod strogim nadzorom gradske i republičke inspekcije. Republički inspektorat je do sada redovno vršio kontrole postupka zbrinjavanja pasa lutalica i sve se radilo transparentno i komisijski - ističe Savić.

Odgovarajući uvjeti  

Savić naglašava da je godinama azil za pse bio otvoren u semberskom selu Pučile te da je kasnije preseljen na lokaciju kod Pavlovića mosta, gdje su napušteni psi imali odgovarajuće uvjete za smještaj i ishranu. I prilikom izbora novog partnera za ovaj posao insistirat će se na poštovanju važećih standarda u ovoj oblasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.