REPUBLIKA SRPSKA

Lažni penzioneri Fondu PIO RS duguju 362.000 KM

Avaz.ba

24.1.2018

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske trenutno pokušava da naplati 207.500 KM u 46 sporova pokrenutih protiv korisnika koji su zloupotrijebili pravo na penziju.

U pripremi je i 13 tužbi teških oko 155.000 KM, a postupci će biti vođeni pred beogradskim sudovima. Advokatima će, potvrđeno je za Capital, za ove pravosudne borbe tokom ove godine platiti 15.000 KM.

U Fondu potvrđuju da je u toku 31 izvršni postupak težak 148.540 KM, a vodi se i 15 parničnih postupaka u vrijednosti od oko 59.000 KM.

-U 2016. i 2017. godini uspiješnost dobijanja sudskih presuda u korist Fonda u prosjeku je bila 80 odsto. Ove godine za advokatske usluge izdvojićemo 15.000 KM - navode u pisanom odgovoru za Capital.

Poziv advokatima koji bi Fond zastupali pred beogradskim sudovima objavljen je 22. januara, a tužbe će nadležnim sudovima biti podnesene po okončanju ovog postupka.

-Predmet sporova je obaveza korisnika prava na vraćanje preplaćenog iznosa penzije i odnosi se na one koji su bila dvostruki korisnici i imaju prebivalište/boravište u Srbiji - ističu u Fondu.

Penzioneri u RS podržavaju nastojanja Fonda da iskorijeni lažne penzionere.

Predsjednik bijeljinskog Udruženja penzionera Savo Pantelić ističe da je dobro što "borba Fonda nije euforična".

-Odlučili su da svu dokumentaciju provjere i otkriju lažne penzionere i dobro je što se to radi temeljno i polako. Riješeno je dosta ovakvih sporova - kaže Pantelić.

Ekonomisti, pak, imaju primjedbe na rad Fonda. Kažu, da je pretvoren tek u agenciju za obavljanje tehničkih poslova, a da mu je potrebna nezavisna komisija eksperata koja bi se bavila dokumentacijom budućih penzionera.

-Kada imate neefikasno sudstvo, svi su motivisani da se okoriste. Postavlja se logično pitanje – zašto bih ja bio pošten, ako je moj komšija podmićivanjem došao do penzije? Sve su to posljedice. Fond PIO RS ne radi na pravi način. Ekipa medicinskih, ekonomskih i pravnih eksperata potrebna je da kontroliše penzionere, ali i one koji su radili u Fondu i omogućili da se neko nepošteno okoristi. Sve dok se ne uspostavi sistem rigoroznog kažnjavanja, imaćemo ovakve situacije - kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Rastu potraživanja Fonda

Potraživanja Fonda PIO RS za samo prvih šest mjeseci 2017. godine povećana su za 46,7 miliona u odnosu na isti period pretprošle godine.

Po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dugovanja Fondu PIO za prvu polovinu pretprošle godine iznosila su 429,4 miliona KM, od čega je 366,8 miliona osnovni dug, a 62,6 miliona su kamate, dok su potraživanja za isti period 2017. godine 476,1 milion, od čega je 412,7 miliona osnovni dug, a 63,5 miliona su kamate.

Najveći porast dugovanja bilježe, očekivano, zdravstvene ustanove i javna preduzeća, čiji je država većinski vlasnik.

Tako su potraživanja od zdravstvenih ustanova krajem prošle godine iznosila 116,8 miliona, od javnih preduzeća – 119,9 miliona, privatna preduzeća dugovala su 108,8 miliona, samostalne djelatnosti 77,4 miliona, republičke ustanove i institucije 29,5 miliona, kožarsko-tekstilna industrija 13 miliona, preduzeća čiji je osnivač opština 5,8 miliona, opštine/gradovi tri miliona i banje 1,9 miliona KM.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.