Za Dodika neprihvatljivo da u razgovorima u Istanbulu učestvuje samo Izetbegović

Fena
29.01.2018 12:37

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da je "ozbiljan presedan to što danas u razgovorima u Istanbulu učestvuje samo jedan član Predsjedništva BiH, i to nepredsjedavajući".

Smatra da se takvim potezima pokušava da da neka druga dimenzija.

-To je opasno za BiH, a dolazi od onih koji su uporno nastojali da se prikažu kao njeni branitelji, što radi Bakir Izetbegović, a ustvari, urušava suštinu njenih institucija i njeno postojanje - ustvrdio je Dodik.

Komentirajući sastanak u Istanbulu predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdoğan) s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, on je rekao da RS sa Srbijom ima odlične odnose, a da se Turska "ovdje dramatično miješa, dajući podršku direktno Bošnjacima".

Navodeći da ne zna šta će biti tema sastanka u Istanbulu, tvrdi da se uvodi jedna nova praksa da se član Predsjedništva BiH ponovo pokušava predstaviti kao predstavnik BiH u ovim razgovorima.

- Koliko sam razumio, iza toga ne stoji odluka Predsjedništva BiH, već odluka Izetbegovića i, eventualno, Erdoana. Vučić nije taj koji može određivati format sastanka, jer je u posjeti Turskoj - dodao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

NA VRH