REPUBLIKA SRPSKA

Vlada RS zadužuje se za dodatnih 950 miliona KM

G. D.

2.2.2018

Vlada RS uputila je danas u Narodnu skupštinu RS po hitnom postupku odluku o okvirnom iznosu garancija koje planira da izda u ovoj godini u iznosu od čak 750 miliona KM te odluke o zaduženju RS za autoput Banja Luka – Doboj i za projekat restrukturiranja "Željeznica RS" u ukupnom iznosu od 191,1 milion KM.

Odlukom o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu restrukturiranja "Željeznica RS", predviđeno je zaduženje RS od 51,3 miliona, dok je odlukom o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje autoputa Banja Luka –Doboj predviđeno zaduženje RS od 47 miliona eura.

Također, Vlada je u Narodnu skupštinu RS po hitnom postupku uputila i odluku o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godinu, a kojom je predviđeni iznos garancija u iznosu od 750 miliona KM, s tim da ukupna izloženost RS po izdatim garancijama ne može biti veća od ostvarenog BDP-a u tekućoj godini.

- Dostavili su nam ove odluke danas, četiri dana pred sjednicu NSRS. Ovo je prešlo svaku razumnu mjeru! U pitanju su tri odluke po hitnom postupku o novim zaduženjima i garancijama za kredite u iznosu od čak 950 miliona KM. Vlast je odlučila da potpuno ekonomski slomi RS. Nečuveno, nerazumno i neracionalno - istakao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.