REPUBLIKA SRPSKA

Čavić: Narodna skupština RS 'talac' Vlade

Fena

6.2.2018

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) pripremila je inicijativu za ocjenu ustavnosti akata koji su usvojeni na sjednici u septembru 2017. godine, bez njihovog prisustva.

Burna dešavanja na tom zasjedanju bila su u fokusu i današnje sjednice parlamenta, jer su poslanici trebali da se izjasne o zapisniku tog zasjedanja.

Iako su opozicionari iznijeli ozbiljne zamjerke na zapisnik sa te sjednice parlamenta, njihove primjedbe nisu prihvaćene, kao i upozorenje da se zapisnik razmatra sa zakašnjenjem od pet mjeseci.

Ponovo tvrde da im je policija onemogućila da prisustvuju septembarskom zasjedanju, a vlast ukazuje da je tome prethodila odluka o udaljavanju poslanika sa nastavka zasjedanja zbog fizičkog ometanja rada parlamenta.

Za NDP je sporno što je tada prekršen Poslovnik parlamenta. Poslanik ove stranke Dragan Čavić kazao je da je Narodna skupština RS “talac” Vlade, koja ne želi da poslanici raspravljaju ili imaju svoje mišljenje.

Opozicionari tvrde i da zapisnik ne odgovora stvarnom stanju i da je riječ o falsifikatu.

Šef poslaničkog Kluba SDS-a Vukota Govedarica tvrdi da je zapisnik neprihvatljiv jer su prekršene procedure.

- Svi akti koji su usvojeni na toj sjednici su nezakoniti - rekao je Govedarica i dodao “da je policija asistirala rukovodstvu Skupštine u tim potezima”.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao da je tada bilo nemoguće raditi u situaciji kada su bile izvučene poslaničke kartice i kada je postojala fizička blokada rada parlamenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.