REPUBLIKA SRPSKA

Vlada RS povukla Nacrt zakona o zabrani pušenja

Glas Srpske

7.2.2018

Vlada RS povukla je iz skupštinske procedure Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se potpuno zabranjuje konzumiranje cigareta u ugostiteljskim objektima.

Upućen na doradu

O ovom zakonskom rješenju poslanici Narodne skupštine RS trebalo je da raspravljaju jučer, piše Glas Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić  potvrdio je da je Nacrt zakona povučen s dnevnog reda sjednice parlamenta RS te da će biti upućen na doradu.

- Neke stvari smo možda malo pregrubo definirali, pa smo Nacrt zakona povukli da to još malo doradimo - kazao je Bogdanić.

Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić ističe kako nije sporna činjenica da je potrebno zaštititi zdravlje stanovnika, ali da je u izradi ovog zakonskog rješenja napravljeno mnogo propusta.

- Dosta je nepravilnosti napravljeno ovim zakonom i nadam se da će oni koji "kroje pravila" organizirati sastanak i pozvati predstavnike ugostitelja kako bi bar čuli mišljenje struke u vezi s ovim - kazao je Tatić.

Istaknuo je da će ugostitelji uputiti nadležnima zvaničan prijedlog da se vlasnici lokala površine do 70 kvadrata opredijele da li su oni pušački ili nepušački, te da u ugostiteljskim objektima u kojima se služi hrana bude potpuno zabranjeno pušenje.

Osim zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima i zajedničkim prostorijama stambenih zgrada, Nacrtom zakona zabranjuje se i prodaja duhana i cigareta u prodavnicama i kioscima koji se nalaze u sklopu zdravstvene, vaspitno-obrazovne, sportsko-rekreativne ili ustanove kulture.

Nova pravila

Novim pravilima zabranjuje se i prodaja slatkiša, igračaka i drugih proizvoda u obliku cigareta koji su namijenjeni djeci, kao i prodaja i poklanjanje cigareta osobama mlađim od 18 godina.

Nacrtom zakona predviđeno je da u ugostiteljskim objektima ne bude odvojenih prostorija za pušače. Oni koji konzumiraju cigarete i dođu u kafić ne bi smjeli tu da puše. Mogu da izađu u baštu objekta i tamo zapale cigaretu. Ista situacija je i s ostalim ustanovama.

Studija konsultantske kuće KPMG, kojom su analizirane posljedice potpune zabrane pušenja za ugostiteljstvo i međunarodna iskustva u toj sferi, pokazala je da bi potpuna zabrana pušenja u kafićima, restoranima i klubovima smanjila godišnji promet ugostitelja u RS za 113,9 miliona maraka.

Prema ovom istraživanju, bez posla bi u RS ostalo 4.577 radnika, koji bi zbog toga ostali i bez 28,6 miliona maraka na osnovu izgubljenih plaća, dok bi država na osnovu PDV-a izgubila 16,5 miliona.

Nacrtom ovog zakona propisane kazne za vlasnike ugostiteljskih objekata u RS za svaku zapaljenu cigaretu dosežu i do 6.000 maraka, dok će za pepeljare na stolu morati iskeširati i do 3.000 KM.

Kaznu od 3.000 maraka neće izbjeći ni konobar koji gostu dozvoli da zapali cigaretu u lokalu, dok će gost koji zapali cigaretu na zabranjenom mjestu biti kažnjen kaznom do 200 do 600 KM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.