Nezaposlene majke u RS zatražile ocjenu ustavnosti Zakona o dječijoj zaštiti

Fena
08.02.2018 12:07

Foto: ( Arhiv)

Nekoliko predstavnika nezaposlenih majki, koje ne ostvaruju pravo na materinski dodatak u RS, predalo je Ustavnom sudu RS prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o dječijoj zaštiti.

Dostavili su i urgenciju kojom traže da Ustavni sud ubrza proces ispitivanja ustavnosti, jer se radi o osjetljivim kategorijama društva, majkama i djeci.

Na ovaj način majke su pokrenule drugu etapu borbe za svoja prava, pravnim putem, jer osam zahtjeva i šest izlazaka na ulicu nisu bili dovoljni da se dođe do sastanka s premijerkom.

Jedna od majki, Marijana Mijuš je rekla novinarima da žale što su morale pravnim putem tražiti svoja prava, ali, dodaje, do toga je došlo jer premijerka RS Željka Cvijanović nije pristala da razgovaraju.

Odbornik u Skupštini grada Banja Luka Draško Stanivuković, koji podržava majke u njihovoj borbi, rekao je da će svaki dan predavati urgencije kako ove kategorije stanovništva ne bi godinu čekali na rješavanje zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

- Zakon je sporan jer se majke dijele na one koje su rodile nakon 1. decembra 2017. i one prije tog datuma, iako obje imaju djecu koja su manja od 12, odnosno 18 mjeseci. To je diskriminacija - tvrdi Stanivuković.

Sporan im je i period u kojem majke moraju podnijeti zahtjev za ovu naknadu.

Zakonom o dječijoj zaštiti RS, koji je usvojen krajem prošle godine, materinski dodatak od 405 KM predviđeno je da primaju samo majke čija su djeca rođena 1. decembra 2017. godine i poslije i to do navršene godine starosti, odnosno 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci ili treće dijete.

Radnik u zgradi u kojoj je sjedište Ustavnog suda RS je izbacio fotografe i kamermane, koji su pokušali da snime majke kako predaju urgenciju za Sud.
NA VRH