REPUBLIKA SRPSKA

U kolektivnim centrima u RS još uvijek 694 porodice

Fena

12.2.2018

Iz Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske (RS) najavljuju da bi projektom zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog vida smještaja trebalo da se stambeno zbrinu ukupno 694 najugroženije porodice u 15 lokalnih zajednica u RS.

- Korisnici kolektivnih vidova smještaja su najugroženija kategorija raseljenih osoba i izbjeglica, a samim tim i "Projekt zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“ (CEB 2), kojim će biti riješeno njihovo stambeno pitanje, predstavlja jedan od najhumanijih projekata, kada se govori o zbrinjavanju ovih kategorija stanovništva - navode iz entitetskog resornog ministarstva.

U okviru ovog projekta, počela je i potpuna rekonstrukcija objekta “Stare bolnice”, budućeg Gerontološkog centra u Derventi u koji će biti smješteno oko 100 osoba.

Završetak rekonstrukcije  očekuje se do polovine ove godine, a vrijednost ovih radova je oko 1.900.000 KM. U okviru istog projekta u Modriči je počela izgradnja 22 individualne stambene jedinice ukupne vrijednosti 1.050.000 KM.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš potpisao je i ugovor o sanaciji objekta trebinjskog Doma penzionera, čime bi se riješilo stambeno pitanje za 30 osoba iz kategorije raseljenih, korisnika kolektivnog vida smještaja u tom gradu.

Sanacija Doma penzionera realizira u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara (CEB2), a vrijednost radova iznosi oko 1.500.000 KM.

Implementator Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja CEB2 na prostoru RS je entitetsko Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica.

Ukupna vrijednost Projekta za područje RS iznosi 29.178.194 eura, od čega je 18.169.413 eura kreditnih sredstava, dok je 11.008.781 euro doprinos lokalnih zajednica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.