REPUBLIKA SRPSKA

Srebrenica bez porodilišta: Trudnice se zbog poroda upućuju u FBiH i Srbiju

S. SMAJLOVIĆ

14.2.2018

U proteklih sedam godina na području općine Srebrenica rođeno je 340 djece, što je, u prosjeku, 50 beba godišnje, navedeno je u evidenciji Odjeljenja za društvene djelatnosti općine.

Najviše djece rođeno je 2013. godine, kada su u matične knjige rođenih upisana 64 novorođenčeta. Prošle godine rođeno je 54, što je za četvero djece manje nego 2016. godine.

„Avaz“ saznaje da ovi podaci nisu relevantni jer se u mnogim slučajevima radi o djeci čiji su roditelji prijavljeni u Srebrenici, a žive u Federaciji BiH i Srbiji. Zbog toga je teško utvrditi stvarni broj novorođene djece u ovoj općini. Podaci Odjeljenja za društvene djelatnosti sačinjeni su na osnovu zahtjeva za novčanu pomoć novorođenoj djeci koju Općina isplaćuje u iznosu 150 maraka po djetetu.

Općinskim budžetom je za ovu godinu za porodilje predviđeno 5.000 maraka.

U Odjeljenju za opću upravu raspolažu podacima da su u prošloj godini na području ove općine umrle 72 osobe, od kojih je 31 redovno upisana u matične knjige umrlih, dok je 41 naknadno upisana, što znači da su umrli van Srebrenice, u mjestima u kojima su boravili.

U srebreničkom Domu zdravlja nema porodilišta pa se trudnice s urednim uputnicama šalju, po njihovoj želji: u Zvornik, Tuzlu, Sarajevo, Loznicu, Bajinu Baštu i Užice u Srbiji. Hitni porođaji obavljaju se u Ljuboviji, Srebrenici najbližem porodilištu.

 Uloga doktora Begića

I prije rata srebreničke majke porađale su se van ovog grada. Ta praksa prekinuta je početkom 1980. godine, kada je, zahvaljujući Općini Srebrenica i doktoru Sabitu Begiću, ovdašnji dom zdravlja dobio savremeno porodilište. Nakon rođenja djece, roditelji su ih upisivali u matične knjige mjesta rođenja, pa su nakon rata imali dosta problema u vezi s dobivanjem ličnih isprava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.