REPUBLIKA SRPSKA

SDS : Dodik i Lukač da objasne zašto su im bliži američki od ruskih instruktora

Fena

15.2.2018

Iz Srpske demokratske stranke (SDS) danas su pozvali ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača da objasni kako to da su njemu i njegovom šefu Miloradu Dodiku „preko noći postali bliži američki instruktori i turski radari od ruskih“.

Pitaju i zašto se odriču Protokola o saradnji između MUP-a RS i Državnog ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije kojim je predviđeno da specijalne jedinice iz RS prolaze obuku s ruskim specijalcima.

- Godinama iz Dodikovog propagandnog štaba, čiji dio je i Lukačev kabinet, slušamo kako američki bezbjednjaci i obavještajci ovdje spremaju 'narandžastu revoluciju', 'vruću jesen', 'obojeno proljeće', 'ukrajinski i makedonski scenario', a sada ministar priznaje da oni ustvari obučavaju policiju RS. Da li to znači da je i policija RS dio 'obojenih revolucija' ili, pak, i sam Lukač nesvjesno priznaje da su svi ti scenariji bili plod mašte, klevetanja opozicije i zastrašivanja naroda - navodi se u saopćenju SDS-a.

Pozivaju predsjednika RS Milorada Dodika, da balast sankcija pod kojima se našao i strah od američke administracije, „ne lomi pranjem ruku od saradnje s prijateljskom ruskom policijom koja je jedna od najbolje obučenih na svijetu“.

Od ministra Lukača očekuju da pokaže hrabrost i nastavi saradnju s ruskim instruktorima i njihovom policijom u skladu s onim što je 2015. godine potpisao.

- U suprotnom, i Lukač i Dodik će pokazati da nisu ni proamerički ni proruski nastrojeni, već da ih isključivo vode lični interesi - tvrdi se u saopćenju SDS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.