REPUBLIKA SRPSKA

SDS pozvao Lukača da podnese ostavku: Ko će obučavati specijalce MUP-a RS, Amerikanci ili Rusi?

Srna

17.2.2018

Potpredsjednik SDS-a Kostadin Vasić smatra da je Ambasada SAD u Sarajevu, tvrdnjom da ova zemlja nema namjeru da vrši obuku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, demantirala resornog ministra Dragana Lukača.

- Ovo je samo jedan primjer kako ministar Lukač gotovo svakodnevno dezinformira građane... Kako onda da mu građani vjeruju kad kaže da je stanje sigurnosti u Republici Srpskoj stabilno i da nemaju razloga za brigu? Ili kako da mu građani vjeruju kad kaže da je nabavka radara kroz privatno-javno partnerstvo urađena u skladu sa zakonom - upitao je Vasić.  

On je pozvao Lukača da još jednom saopći javnosti hoće li obuku specijalaca vršiti Rusi ili Amerikanci, te da bi u suprotnom trebalo da podnese ostavku, saopćeno je iz SDS-a.

- Ali, to je nemoguće očekivati, jer Lukač mora u potpunosti iskontrolirati posao s Turcima oko radara - smatra Vasić. 

Prema njegovom mišljenju, ministar unutrašnjih poslova RS svakom novom izjavom pokazuje da "ne radi svoj posao kako treba".

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač istaknuo je da niko od ruskih specijalaca ili operativaca neće učestvovati u obuci specijalnih jedinica MUP-a niti bilo kojih drugih pripadnika MUP-a.  

- MUP je do sada radio obuku svojih pripadnika uglavnom s američkim specijalnim jedinicama. Specijalne jedinice MUP-a i jedan dio jedinica za podršku najveći dio obuka su radili s Evropskom policijom i američkim specijalcima - rekao je Lukač ranije ove sedmice.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.