REPUBLIKA SRPSKA

Ministarstvo poljoprivrede RS: Ne blokiramo rješenje za ponovni izvoz u Rusiju

Fena

19.2.2018

Tačno je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) dalo negativno mišljenje na Odluku o uvjetima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća, jer se tom odlukom regulira da Vijeće ministara BiH propisuju određene nadležnosti entiteta, s čime nije saglasno ovo ministarstvo, rekao je portparol ovog resora entitetske Vlade Aleksandar Macanović.

Naglasio je da se nadležnosti institucija RS ne mogu utvrđivati odlukama koje donosi Vijeće ministara BiH, jer je po Ustavu RS to drugačije definirano.

- Ustavom BiH je jasno definirano da je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta - podsjetio je Macanović za Fenu.

Ovu odluku je predložila Uprava za zaštitu zdravlja bilja, a Macanović ističe da član 6. Zakona o vanjskotrgovinskoj politici BiH, na koji se pozivaju, ne propisuje da se odlukom definiraju nadležnosti i obaveze institucija RS, u ovom slučaju konkretno inspektorata, sanitarne inspekcije i ministarstva entiteta.

Osim toga, dodaje Macanović, iz Ruske Federacije nije stigao nikakav dopis da bi se ovom eventualnom odlukom deblokirao izvoz jabuka iz BiH u tu zemlju, kao što se navodi u nekim medijskim izvještajima i u kojima se optužuje nadležno ministarstvo iz RS kao prepreka za to.

-To nije tačno - tvrdi Macanović i podsjeća da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i voprivrede RS predložilo da entitetska ministarstva, kao i Distrikt Brčko donesu uredbe kojima bi se regulirala poboljšanja kada su u pitanju registracija i obaveze izvoznika voća i povrća.

- A potom bi to mogao da bude zajednički stav BiH - dodao je Macanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.