REPUBLIKA SRPSKA

Banja Luka: Zajednički prostori za rad mladih putem interneta

Rad u zajedničkim prostorima: Šansa za mlade

G. DAKIĆ

21.2.2018

Inovacioni centar Banja Luka, Savjet omladinskih organizacija grada i vlasnici zajedničkih prostora počeli su prije nekoliko dana rad na projektu koji ima osnovni cilj da obrazuje mlade i pomogne im da dođu do zarade na online tržištu rada. 

Koncept rada

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke Zoran Talić posjetio je dva banjalučka zajednička prostora „SmartOffice“ i „QLab“, koji nude prostor za rad svima koji rade, obično sa strancima, putem interneta.

- Htjeli smo da se upoznamo s konceptom rada u zajedničkim prostorima. To je šansa da se u Banjoj Luci stvori zona „freelance“ poslovanja. Mislimo da je to važno, jer imamo odljev mladih ljudi iz Banje Luke i RS koji traže posao van naših granica - istakao je Talić.

On smatra da grad ima ogroman potencijal u tom segmentu i dodaje da je sastanak s predstavnicima Inovacionog centra i vlasnicima zajedničkih prostora bio veoma konstruktivan.

- Dogovorili smo naredne korake. Želimo da se svi oni umreže i zajedno istupaju prema određenim međunarodnim organizacijama u potraživanju sredstava. Ono što je u svemu tome bitno jeste i obrazovanje mladih ljudi, odnosno osposobljavanje za poslove 21. vijeka - kazao je Talić.

Konkretne akcije

Predsjednik Savjeta omladinskih organizacija Banja Luka Davor Strika rekao je da su svi usmjereni na cilj da se krene u rješavanje problema nezaposlenosti mladih.

- Razgovarali smo o konkretnim akcijama i mjerama da bi se taj problem mogao barem djelimično riješiti, da bi se stopa nezaposlenosti smanjila. Želimo da privučemo strane investicije kroz projekte. Jedan od načina smanjenja nezaposlenosti je i usmjeravanje na online tržište - rekao je Strika.

Želimo stvoriti ekosistem

- Drago nam je da su Grad i Savjet omladinskih organizacija prepoznali priliku da se mladi prekvalifikuju i da im damo šansu da dobro zarade i ostanu u zemlji. Želimo da stvorimo takozvani ekosistem koji će podržavati mlade firme. Radi se o tome da možete već za tri do šest mjeseci zaraditi neki novac online - rekao je predstavnik firme „QLab“ Srđan Sukara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.