REPUBLIKA SRPSKA

Okić: Zakon o žrtvama ratne torture treba usvojiti na nivou BiH, a ne RS

Fena

22.2.2018

Poslanik Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS Mihnet Okić upozorio je danas da ne postoji ustavni osnov za usvajanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture na entitetskom nivou.

- Ovaj zakon treba da se donese na nivou BiH i to Ustav BiH precizno definiše - istakao je Okić.

Tokom današnje rasprave u Narodnoj skupštini RS o Nacrtu zakona o zaštiti žrtava ratne torture u RS kazao je da ova osjetljiva tema ne smije biti predmet političkog prepucavanja.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo je rekao da postoji ustavni osnov da se ovaj zakon usvoji na nivou RS. Naveo je da će poslanici ove stranke podržati usvajanje zakona, koji ne smije biti predmet politizacije.

I direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba u RS Milorad Kojić tvrdi da je definirana ustavna nadležnost RS i prilikom usvajanja ovog zakona te da u zakonskom rješenju nije navedeno da se ne primjenjuje na Bošnjake ili Hrvate.

- Zakon usvaja Narodna skupština RS, koji se onda primjenjuje na sve njene građane, bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili etničku pripadnost. Jedini cilj Bošnjaka u Skupštini, ali i određenih predstavnika međunarodne zajednice, jeste da ovakav zakon bude usvojen na nivou BiH - kazao je Kojić.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković-Rajilić tvrdi da je ovo udruženje višenacionalno i nema govora o bilo kakvoj nacionalnoj ili vjerskoj diskriminaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.