REPUBLIKA SRPSKA

U Banjoj Luci danas otvoren prvi Forum dijaspore

G. DAKIĆ

24.2.2018

Na inicijativu i pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika u Banjoj Luci je danas otvoren prvi Forum dijaspore koji je okupio 100 učesnika iz više od 20 zemalja.

Forum je počeo održavanjem plenarne sjednice u Administrativnom centru Vlade RS, a nastavio se se panel-diskusijama o temi "Kulturno i naučno umrežavanje sa dijasporom i humanitarne aktivnosti" i "Ekonomski potencijali saradnje RS i dijaspore".

Savjetnik predsjednika RS Nina Sajić izjavila je ranije da je cilj ovog skupa uspostavljanje trajnih mehanizama za jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje između RS i srpskog naroda u rasijanju.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je kako se nada da će ovakvih skupova biti više i da će saradnja koja već postoji u raznim segmentima biti objedinjena na kvalitetniji način.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović poručila je da je dijaspora važan resurs RS, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u RS.

- Imala sam priliku da preko naših udruženja i Srpske pravoslavne crkve doprem do svih onih koji su zainteresirani, a to su mnogi naši ljudi, da učestvuju u kreiranju odnosa i da pokažu svoju vezu i bliskost sa RS - istakla je Cvijanović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.