REPUBLIKA SRPSKA

Karadžiću i Mladiću iz budžeta RS isplaćeno 20.000 KM

Mladić i Karadžić

Blic

26.2.2018

Ratko Mladić i Radovan Karadžić dobili su prošle godine iz budžeta Republike Srpske po 10.000 KM, kako navode u Vladi RS, za „lične troškove“. 

U Centru za istraživanje rata i ratnih zločina RS pojašnjavaju da je primanje regulirano Zakonom o saradnji RS s Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Članom 22 tog zakona, propisano je da će Vlada RS „posebnim propisom regulirati materijalno obezbjeđenje lica iz RS, koja se nalaze u pritvoru po odluci Tribunala“.

Direktor Centra Milorad Kojić pojašnjava da je na osnovu tog zakona i odluke Vlade RS, Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina usvojio Pravilnik o dodjeli pojedinačne finansijske pomoći haškim pritvorenicima za 2017. godinu.

- Pomoć se može dodijeliti samo pritvorenicima kojima nije izrečena pravosudna presuda Haškog tribunala, a iznose utvrđuje u skladu s raspoloživim sredstvima. Tako je, na ime ličnih troškova, Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću isplaćeno po 10.000 KM – kaže Kojić i dodaje da za troškove odbrane Mladiću i Karadžiću nisu izdvojena sredstva jer te troškove snosi Haški tribunal.

U 2016. su po 10.000 KM, uz Mladića i Karadžića, dobili i Stojan Župljanin i Mićo Stanišić, a u 2013. RS je podržala 10 haških pritvorenika koji su dobili ukupno 100.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.