REPUBLIKA SRPSKA

Džaba mi proizvodimo kad to nema ko kupiti

B. GRGIĆ

27.2.2018


Lijevčanski i potkozarski poljoprivrednici saglasni su da mogu proizvesti kvalitetne žitarice, povrće, voće, mlijeko ili meso, ne boje se toliko ni prirodnih nepogoda, ali su im nerješiv problem neorganiziranost proizvođača, prekomjeran uvoz i otežan put do tržišta.

Dug proces

Smajo Fajković, veliki proizvođač mlijeka i uzgajivač tovne junadi iz Dubrava kod Bosanske Gradiške, kaže da je neuređeno tržište najveći problem za domaću poljoprivredu.

- Otkup mlijeka ide svojim tokom zahvaljujući jakom udruženju. Problem je kod tova junadi. To je dug proces, hranimo junad godinu, pravimo silažu, sijeno, kupujemo koncentrate, a nismo sigurni da će ih neko otkupiti niti kolika će cijena biti. Trebaju nam dobra zadruga i, naravno, prerađivački kapacitet - smatra Fajković.

Slično razmišlja i Goran Rašković, poljoprivrednik iz Aleksandrovca, koji u pet plastenika proizvodi cvijeće. U nekoliko navrata razmišljao je da ugasi proizvodnju.

- Nije ni čudo što nam mladi ljudi odlaze u svijet. I ja sam razmišljao da dignem sidro i da odem. Nas, cvjećare, ubi nelojalna konkurencija, neuređeno tržište i izostanak zaštite od države. Kako da se mi odupremo cvjećarima iz Dalmacije, koji zimi ne griju plastenike zbog toplije klime, a svoje cvijeće plasiraju na razne načine na bosansko tržište - pita se Rašković.

Dalibor Dončić, jedan od vodećih domaćih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, smatra da su udruženja, zemljoradničke zadruge i klasteri neophodni za opstanak poljoprivrede. Uporedio je regiju Južnog Tirola s našom zemljom.

Svjetski trendovi

- I Južni Tirol imao je u historiji ratove i trvenja poput nas. U toj regiji, kao i kod nas, živi nekoliko naroda. Klima im nije ovako dobra kao kod nas, a ni ostali uvjeti. Ipak, razvili su tako dobre zadruge i danas su u vrhu kad je u pitanju evropska i svjetska proizvodnja hrane. Neophodni su organiziranje, a potom prerada, novi način pakovanja i praćenja svih aktuelnih trendova - rekao je Dončić, ističući pri tome da su poljoprivrednici iz BiH, prema znanju i marljivosti, među najboljima u regiji.


Prerađivački kapacitet  


Momir Cvjetković, istaknuti stručnjak iz oblasti stočarstva, smatra, također, da su glavni problemi našeg agrara prekomjeran uvoz i naša neorganiziranost.

- Nedopustivo je da Lijevče polje i Potkozarje nemaju ni klaonicu niti prerađivački kapacitet. Na drugoj strani, savski most je često pretrpan kamionima koji voze živu stoku ili smrznuto meso - kaže Cvjetković.


Fajković: Hranimo junad, ali sigurnog kupca nema

Cvjetković: Slaba organizacija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.