Tvrde i da je rukovodstvo Sindikata uprave RS donijelo ishitrenu i lošu odluku

Marić: Ranka Mišić radnike mjesečno košta 5.400 KM

Fena
04.03.2018 18:58

Saveza sindikata RS se pretvorio u jedan birokratski aparat, sa više od 50 zaposlenih i za čije plaće je godišnje potrebno više od 950.000 KM, tvrdi Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave.

-Smatramo da takav birokratski aparat, koji služi Ranki Mišić i pojedincima u okviru tog sindikata ne može više funkcionirati – rekao je Marić.

Nakon što su nedavno istupili iz entitetskog Saveza sindikata, Marić je danas na konferenciji za novinare u Doboju kazao da je do toga došlo, jer nisu prihvaćeni njihovi zahtjevi da se Savez sindikata reforimira.

Odbacio je navode iz Saveza sindikata da ih "ruše". Marić dodaje da je neprimjereno da takve optužbe dolaze od Ranke Mišić, koja "radnike i članstvo Saveza sindikata RS na mjesečnom nivou košta 5.400 KM ili godišnje 65.000“.

Tvrdi da Mišić "mjesečno građane RS košta 1.300 KM kroz naknade u upravnim i nadzornim odborima".

- Osoba, koja je tokom svog mandata naplatila više od milion KM nema moralno pravo da se predstavlja kao zastupnik radnika. To su pare onih koji ih odvajaju od svojih plaća da bi finansirali Savez sindikata, koji treba da se bori za njihova prava. Svi dobro znamo koliko su prava izgubili radnici u RS otkako ih predstavlja ova garnitura Saveza sindikata – rekao je Marić.

Navodi da je njegova plaća oko 2.100 KM s minulim radom i smatra da jeste velika s obzirom na uslove u RS, ali, kako kaže, nije prevelika, s obzirom da predstavlja radnike uprave na entitetskom i lokalnom nivou.

Sindikat uprave je 24. februara istupio iz kolektivnog članstva Saveza sindikata RS-a, iz kojeg su im odgovorili da to neće ugroziti funkcioniranje i djelovanje većinske i reprezentativne organizacije radnika na nivou RS.

Tvrde i da je rukovodstvo Sindikata uprave RS donijelo ishitrenu i lošu odluku za njih same, a najveći rizik i štetu snosit će radnici zaposleni u upravi, kojima se narušavaju osnovni principi sindikalizma – radnička masovnost i solidarnost, zbog čega dolazi do usitnjavanja sindikalnih organizacija, a samim tim i opadanja njihove moći.

NA VRH