REPUBLIKA SRPSKA

RS: Potvrđena dva slučaja malih boginja

Ilustracija

Srna

6.3.2018

U RS potvrđena su dva slučaja malih boginja koja nisu međusobno povezana, a oboljeli nisu životno ugroženi, rekla je načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS Ljubica Jandrić.

Jandrić kaže da su prošle sedmice prijavljena dva sumnjiva slučaja, nakon čega su uzeti uzorci krvi, čijom je analizom potvrđeno da je riječ o malim boginjama.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekla da je u prvom slučaju riječ o osobi od 25 godina iz Istočne Ilidže koja radi u ugostiteljstvu i nije vakcinisana.

Prema njenim riječima, drugi oboljeli je jednogodišnje dijete s područja Vlasenice koje je, zbog zdravstvenih problema, sredinom februara boravilo u Kliničkom centru u Beogradu.

- Svi koji su bili u kontaktu s oboljelima stavljeni su pod zdravstveni nadzor - rekla je Jandrić i dodala da je dijete krajem februara navršilo godinu i nije moglo biti vakcinisano prema obaveznom kalendaru vakcinisanja.

Ona kaže da se dijete, prema raspoloživim informacijama, trenutno osjeća bolje.

- Ova dva slučaja su pojedinačna, odnosno sporadična, i tako ih klasificiramo. Ako budemo imali dva ili više povezanih slučajeva, onda prijavljujemo epidemiju matičnom domu zdravlja gdje se osoba liječi - pojasnila je Jandrić.

Ona je rekla da će situacija biti praćena i da će javnost biti upoznata o svim novim informacijama.

Jandrić je podsjetila da je od početka epidemije u Srbiji, od oktobra prošle godine, registrirano oko 3.000 oboljelih i sedam smrtnih slučajeva.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institutu Janja Bojanić istaknula je da je procenat od 95 posto vakcinisanih stanovnika zadovoljavajući za kolektivni imunitet, zbog čega ne bi trebalo doći do epidemije.

Ona je upozorila da je, nažalost, u posljednjih šest-sedam godina evidentan pad vakcinacije u RS, te pojačano djelovanje "antivakcinalnog lobija".

Bojanić je navela da je u RS u 2017. godini obuhvat vacinisanja djece bio 84 posto u prvoj dozi vakcine, a u revakcinaciji 86 posto, dok je u 2016. godini iznosio 74 posto kod prve vakcine, te 84 posto kod revakcinacije.

Ona je apelirala na roditelje čija djeca ulaze u period vakcinacije da ih odvedu na vakcinu jer je to jedino ispravno što mogu učiniti.

Direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS Miodrag Marjanović smatra da antivakcinalna kampanja građane dovodi u nezgodnu situaciju, odnosno do povećanja broja oboljelih i smrtnosti.

- Često apeliramo na roditelje, ali antivakcinalni lobi svojim izjavama pobija sav naš trud. Slučajevi u Srbiji su alarmantni, moramo ozbiljnije krenuti s vakcinacijom i moramo imati najmanje 95 posto obuhvaćene djece vakcinama - rekao je Marjanović.

Govoreći o zabilježenim slučajevima gripa, predstavnici Instituta naveli su da epidemiološka situacija u RS nije alarmantna, da je u protekloj sedmici evidentan drastičan pad prijavljenih sa simptomima gripe i da nije bilo smrtnih slučajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.