REPUBLIKA SRPSKA

Govedarica: VSTV da zaštiti sudije od pritiska ministrice Golić

Vukota Govedarica

Fena

7.3.2018

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica uputio je dopis Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH i Okružnom sudu u Banjoj Luci, u kojem traži da stanu u zaštitu sudija koji su odlučivali u predmetu "Željko Vulić protiv 'Grand trejda' Mile Radišića".

Govedarica smatra da je potrebno da javno osude pokušaje ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u RS Srebrenke Golić da izvrši pritisak i miješa se u rad sudova.

Okružni sud u Banjoj Luci je prema uputama Vrhovnog suda RS u upravnim sporovima u pogledu izdavanja građevinskih i lokacijskih uvjeta preduzeću "Grand trejd", donio presude kojima je navedene upravne akte, građevinske dozvole i lokacijske uvjete ukinuo i time proglasio nezakonitim.

Na ovakvo postupanje sudova, ministrica Golić reagirala je, tvrdi Govedarica, krajnje nezakonito, neprimjereno i neprofesionalno.

- Ministarstvo koje vodi Golić treba da provede dalji postupak u vezi s ovim dozvolama, a ona se već javno izjasnila u pogledu slučaja u kojem tek trebaju da se izvedu dokazi. Također je izjavila i da se pojedine sudije Vrhovnog suda izdižu iznad pravnog sistema RS, što znači da predstavnik izvršne vlasti ocjenjuje rad sudija Vrhovnog suda, što je suprotno svim pravnim aktima - naveo je Govedarica u dopisu.

Navodi ministrice Golić da je sud sudio na osnovu neke sudske prakse, a ne zakona, su, prema mišljenju SDS-a, krajnje tendenciozni, kao i to da resorna ministrica otvoreno prijeti sudijama da će se Ministarstvo obratiti Disciplinskom vijeću VSTV-a i zatražiti njihov stav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.