Poplave donijele nove probleme građanima

Vanredne mjere u Bosanskoj Kostajnici, visina rijeke Sane u Prijedoru 444 cm

Srna
12.03.2018 20:49

Foto: Prijedor danas ( Radio klub "Kozara" Prijedor)

U Bosanskoj Kostajnici uvedene su vanredne mjere odbrane od poplava. Vodostaj Une je u stalnom porastu i u 18 sati iznosio je 434 centimetra, rekao je Srni portparol ove općine Aleksandar Pašić.

- U Ulici Ranka Šipke u donjem gradu poplavljena je jedna kuća i nekoliko podruma, te svi pomoćni objekti - rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, saobraćaj se prema Bosanskoj Dubici odvija otežano zbog izlijevanja vode na saobraćajnicu.

Prema njegovim riječima, rječica Strigova zaplavila je jednu kuću u selu Mrakodol.

Snabdijevanje potrošača električnom energijom i vodom za sada je uredno.

  •  Srna
    Srna

Šef prijedorskog gradskog Odsjeka civilne zaštite Dušan Vranješ potvrdio je da vodostaj rijeke Sane kod gradskog mosta u Prijedoru večeras iznosi 444 centimetra.

Ističe da se s optimizmom može čekati noć, budući da se posljednja tri sata nije mijenjao nivo vode.

- Imamo kontakt s kolegama u Sanskom Mostu koji su nam tokom poslijepodneva potvrdili da je i na tom području došlo do blage stagnacije vodostaja pritoka Sane u tom predjelu. Nadamo se da će noć koja je pred nama biti nešto bezbrižnija - rekao je Srni Vranješ.

Vodostaj od 444 centimetra je za 24 centimetra viši od kritične tačke od 420 centimetara kada se proglašava prvi stepen pripravnosti – stanje redovne odbrane od poplava koji je jutros proglasio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Iz Civilne zaštite tokom dana je saopćeno da je Sana zaplavila 80 stambenih objekata u naselju Tukovi, Raškovac i Brezičani, kao i veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama.

Voda je presjekla put Prijedor–Bišćani.

NA VRH