POPLAVE

Bosanska Gradiška: Vodostaj Save i dalje u porastu

Piše: B.G.

18.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U posljednja 23 sata vodostaj Save u Bosanskoj Gradišci porastao je za 30 centimetara. Mjerna letva u 10 sati pokazala je 820 centimetara, što je za 90 više od kada su uvedene vanredne mjere odbrane od poplava.

Radnici "Vodovoda", uz pomoć dodatne pumpe koju su jučer instalirali, uspjeli su ispumpati podzemne i kanalizacione vode iz podruma u nižim dijelovima grada.

I dalje se strahuje da će Sava u Gašnici presjeći magistralni put Bosanska Gradiška – Bosanska Dubica.

Visoke podzemne vode i nefunkcionalna kanalska mreža prouzrokovali su plavljenje više domaćinstava u Kozincima, Mačkovcu, Bok Jankovcu, gdje voda prodire uprkos činjenici da se radi o branjenom području.

Posebno zabrinjava činjenica da su se na odbrambenom savskom nasipu pojavila klizišta, te da crpne pumpe zbog lošeg stanja rade smanjenim kapacitetom.

Veliki broj domaćinstava od Orahove do Čatrnje, te u Mačkovcu i Kozincima, koji se ne snabdijevaju gradskom vodom, suočeni su s problemom pitke vode. Bunari su potopljeni, pa voda u tim domaćinstvima nije za piće.

Kritično je i u hrvatskim naseljima, s druge strane rijeke, gdje su vć potopljena dvorišta, a mještani strahuju da bi Sava ubrzo mogla preplaviti cestu, koja ujedno ima i funkciju odbrambenog nasipa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.