REPUBLIKA SRPSKA

Komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS o nazivu bosanski jezik

Fena

26.3.2018

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS) pokušat će danas usaglasiti stavove u vezi sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju u tom bh. entitetu.

Na sjednici Vijeća naroda RS 21. marta nije podržan veto Bošnjaka na ovaj zakon, kojim se, kako smatraju, negira postojanje bosanskog jezika, odnosno pravi diskriminacija Bošnjaka.

Ako se ne postigne saglasnost ni na Zajedničkoj komisiji, o Zakonu će konačnu riječ dati Ustavni sud RS.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je 5. marta podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon, jer smatraju da se njime u potpunosti odbacuje bosanski jezik, budući da se u Zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopćenije nego u Ustavu RS.

U entitetskom ustavu stoji da su u RS upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju navedeno jezik konstitutivnih naroda.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS Kemo Čamdžija pojasnio je ranije da su uložili tri amandmana na ovaj zakon, kojim traže da se kao nazivi jezika u zakonu navede - srpski, bosanski i hrvatski jezik.

U preostalim amandmanima dali su svoje prijedloge u vezi s načinom konstituiranja i nacionalnom strukturom školskih odbora, odnosno vijeća.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju usvojen je 22. februara na sjednici Narodne skupštine RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.