Nakon odluke Ustavnog suda RS da je odluka o osnivanju Fonda solidarnosti neustavna

Iz ”Beba” očekuju i dalje pomoć za postupke vantjelesne oplodnje

P.MUCOVIĆ
03.04.2018 16:25

Foto: Misita: Pozitivno rješenje

Nakon što je Ustavni sud RS donio odluka o osnivanju trebinjskog Fonda solidarnosti neustavna i nezakonita, reagirali su iz Udruženja roditelja s problemom steriliteta “Bebe”. 

- Očekujemo da, bez obzira na odluku Ustavnog suda, Gradska uprava i dalje nastavi pomagati naše udruženje. Mi smo nestranačka, nevladina i neprofitabilna organizacija, koja na dobrovoljnoj osnovi okuplja porodice s problemom steriliteta. Trebinje je jedina lokalna zajednica u RS koja u cijelosti pokriva jedan pokušaj vantjelesne oplodnje, a prošle godine u Gradsku upravu stiglo je šest zahtjeva koji su pozitivno riješeni – kazala je Snježana Misita, predsjednica Udruženja.

Dodaje da je za šest parova prošle godine iz Fonda solidarnosti grada Trebinja uplaćeno više od 36 hiljada KM, a u ovoj godini je na molbu Udruženja uplaćeno skoro šest hiljada KM za tri bračna para, kojima se pruža još jedna šansa da riješe životni problem.

Mirko Ćurić, predsjednik Upravnog odbora trebinjskog Fonda solidarnosti, kaže da će Gradska uprava nastojati, bez obzira na sve, da pomoć Udruženju „Bebe“ kao i drugim kategorijama koji su do sada dobivali novac iz Fonda solidarnosti ne bude prekinuta.

- Nije jednostavno prikupiti 600 hiljada KM u prošloj i u 2018. i planirati isti iznos, što je do sada išlo predviđenom dinamikom. Zahvalnost porodica koje idu na još jednu vantjelesnu oplodnju bez novih kreditnih zaduženja i njihova nada da će dobiti potomstvo nas obavezuje da i dalje iznalazimo sredstva za ove porodice iz budžeta grada ili na drugi način - naglasio je Ćurić.

 Ne traže novac

Ćurić je zahvalio svima koji su do sada izdvajali novac za Fond solidarnosti, a planiraju to raditi i dalje.

- Nakon odluke Ustavnog suda RS nismo imali nijedan zahtjev od privrednika da im se do sada uplaćeni iznos novca vrati – kaže Ćurić.

NA VRH