PROBLEMI

Janja: Plodno zemljište ostat će između drinskog nasipa i rijeke

Planirani drinski nasip bit će dug 34 kilometra

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

5.4.2018


Mještani Janje i okolnih sela nezadovoljni su jer će, prema planu, drinski nasip prolaziti kroz njihove njive i parcele koje su ponegdje i dva kilometra udaljene od riječnog korita.

Gube parcele

Više od 100 mještana nekoliko semberskih naselja potpisalo je peticiju protiv planirane trase drinskog nasipa.

Projektom izgradnje drinskog nasipa obuhvaćena su imanja koja pripadaju mještanima Janje, Balatuna, Međaša, Dvorova, Popova, Amajlija i naselja Obrijež. Mještani kažu da nisu protiv izgradnje nasipa, ali se protive da se nasip gradi kroz njihove njive koje smatraju najplodnijim zemljištem u BiH.

- Niko nije protiv nasipa, mi znamo šta to znači. Mi smo protiv projektnog rješenja jer je po postojećim rješenjima nasip rijeke Drine udaljen i do dva kilometra od samog toka rijeke. Jednostavno se gube parcele koje se presijecaju nasipom i zemljište koje ostaje između nasipa i rijeke - kaže Dževad Šehić, mještanin Janje.

Blagomir Burić iz Popova je jedan od potpisnika peticije. Kaže da je dva puta do sada njegovo imanje poplavljeno, kuća i sve poljoprivredne mašine. Ipak, ne smatra da je predloženi projekt drinskog nasipa adekvatno izrađen.

Aletović: Ima nezadovoljnih, ali i neinformiranih

Azem Aletović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja, kaže da ima nezadovoljnih, ali i nedovoljno informiranih građana kada je u pitanju trasa budućeg drinskog nasipa.

Odobren kredit

- Ne bih želio o tome da se izjašnjavam, jer Gradska uprava i resorno ministarstvo znaju puno više o tome kako treba graditi nasip za odbranu od poplava - kaže kratko Aletović.

Planirani nasip bit će dug 34 kilometra. Njegova izgradnja koštat će oko 24 miliona maraka. Kredit je odobrila Svjetska banka, a garant će biti Vlada RS.

Promjena trase nemoguća

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je cilj projekta zaštita područja Semberije i grada Bijeljine od velikih voda Drine te da navodi iz peticije nisu argumentirani.

- Prijedlog da se izvrši korekcija predložene trase, maksimalno se približavajući lijevoj obali rijeke Drine, nije moguć, jer sa sobom povlači neizvjesnosti vezane za sigurnost tog vodoprivrednog objekta - ističu u resornom ministarstvu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.