PRAZNICI

Porodična kuća Hadživukovića u Foči: Među brojnim vrijednostima je i ikona Isusa Hrista iz Venecije

Mira pored kredenca koji je star više od stotinu godina

Piše: Al. B.

8.4.2018

Svaki dio kuće Hadživukovića, svaki predmet, komad namještaja ili fotografija u njoj svjedoče o davno minulim vremenima i stoljećima života u Foči. 

Prije 180 godina kuću su kupili djed Mire Jelić-Hadživuković Niko i njegov brat Đorđe. Mira danas pokušava sačuvati ovaj mali muzej u kojem smo razgovarali povodom Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika.

Koristili šaralice

- Pred početak posta sve posuđe u kućama nekada se otkuhavalo u kazanima s cijeđom, a cijeđ se pravila od luga. Tako se radilo da bude sve čisto. Prva nedjelja se posti na vodi, a po mogućnosti i cijeli post – kaže Mira.

Od 1956. do 2002. godine živjela je u Beogradu. Svoj san da se vrati u Foču napokon je ostvarila, jer je u Foči imala prelijepo djetinjstvo.

Osim vjerskim svečanostima, Vaskrs se dočekuje i tradicionalnim farbanjem jaja.


Jelić–Hadživuković u avliji kuće: Svako je poštovao sve praznike

- Obično su sve stare žene imale šaralice. To je jedan štap koji ima cjevčicu, na vrh se metne vosak, on se grije i kroz tu cjevčicu prolazi. Kad se vosak ohladi, onda se jaja farbaju. Uveče se lukovina skuha, sutradan procijedi i tom vodom se farba – priča nam Mira.

Prisjetila se vremena kada su se u Foči praznici zajedno proslavljali.

Ikonu kupio njen djed Niko

- Svako je poštovao sve praznike. I odlazili su jedni kod drugih. I Hadživukovići su se družili puno s muslimanima – dodaje Jelić - Hadživuković.

Ona je danas posljednji čuvar kuće Hadživukovića.

Krov prokišnjava

- Sama građevina, ali i stvari, ikone, namještaj, alati, razni predmeti korišteni u svakodnevnom životu, sve potječe iz perioda otprije 100 godina. Krevet, kredenci, otoman, sve. Najvrednija je ikona Isusa Hrista, koju je u Veneciji kupio moj djed, koji je sa svojim bratom trgovao tekstilom. Godina njene izrade se ne vidi, ali to je mogla biti 1908. ili 1909., jer oni su 1914. godine strijeljani nakon što je ubijen Franc Ferdinand – kaže Mira, koja se nada da će kuću pod svoju zaštitu uzeti država jer sama je ne može sačuvati, a malter opada i krov prokišnjava.

Dolazak na uranak 

Prema njenim riječima, poslije Vaskrsa dolazi istočni petak, kada se išlo na uranak na jedno od brda iznad Foče. Tu se iznosila hrana, organizirala tucijada s jajima i provodio lijep dan.

- Pobusani ponedjeljak je prvi ponedjeljak poslije Vaskrsa i tada se ide na groblje. Tada se na grobove nose farbana jaja, iako danas to rade i na Vaskrs. Međutim, Vaskrs je radostan dan i tada ne treba ići na groblje već je pobusani ponedjeljak dan koji se posvećuje mrtvima – kaže Jelić-Hadživuković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.