ODLUKE

Vatrogasci će noću prati ulice u centru Banje Luke

Vatrogasci će ulice prati kad nemaju intervencija ( Ilustracija)

Piše: G. DAKIĆ

11.4.2018


Pripadnici Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Grada Banja Luka će u narednom periodu čistiti odnosno prati ulice u centru grada na Vrbasu.  

Novo vozilo

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun rekao je da će Grad na taj način uštedjeti na godišnjem nivou više od 200.000 maraka.

- Do sada su izdvajana značajna sredstva iz budžeta grada za pranje ulica u centru grada. Vatrogasci su tehnički opremljeni, a uskoro nam dolazi specijalno vatrogasno vozilo s brzim mlaznicama i opremom. Zato smo odlučili da ćemo u noćnim satima, kada nema intervencija i kada vatrogasci utvrde da mogu izaći, prati ulice u centru grada - objasnio je Ćućun.


Ćućun: Dati doprinos

On je dodao da ni u kom slučaju neće biti ugrožena protupožarna sigurnost u gradu. Na ovaj način, kaže Ćućun, vatrogasci žele da daju doprinos kako bi se uštedjela značajna sredstva koja bi mogla biti korištena za druge projekte.

Nema problema

- Za 230.000 KM, koliko smo davali odgovornom preduzeću, može se izgraditi pet dječijih igrališta. Za 15 dana nam stiže specijalno vozilo i tada bismo krenuli s održavanjem ulica. Ako na određenim mjestima ima potrebe, možemo čistiti već sada. Sva tehnika nabavlja se iz budžeta grada, tako da ne vidim tu nijedan problem - rekao je Ćućun.

Ometanje u poslu

Vatrogasci i građani smatraju da je to poniženje profesije i da vatrogasci ne mogu biti perači ulica. Pojedini pripadnici Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice kažu da moraju biti odmorni i spremni za svaku intervenciju i ističu da će ih ovaj posao u tome u potpunosti omesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.