PRIJEDOR

Stari, usamljeni i nemoćni dobivaju pomoć i hranu

Mnogima je razgovor važniji od hrane

M. ZGONJANIN

12.4.2018

Geronto domaćice Dijana Ševo i Mirjana Glušac ovih dana ponovo obilaze stare, usamljene i bolesne s područja Prijedora. One koji nemaju bližu rodbinu i svoju djecu, a korisnici su Centra za socijalni rad.

Očiste im kuću, skuhaju nešto, nakratko s njima razgovaraju. Njima je, kako kaže Dijana Ševo, razgovor ponekad važniji od hrane.

Prošle obuku

- Kažu nam da im donosimo radost i vraćamo osmijeh na lice. I uvijek se raduju našem dolasku - ističe Ševo, koja je, kao i Glušac, još prošle godine prošla obuku za rad sa starim i iznemoglim osobama.

Ta obuka je bitan dio Projekta koji u saradnji s Centrom za socijalni rad implementira Udruženje građana „DON“, a u cijelosti finansijski pomaže sa 7.000 maraka prijedorska Gradska uprava.

Kao i prošle, i ove godine je projektom obuhvaćena 21 osoba. Vodi se i dnevna evidencija dolazaka, odlazaka, šta je urađeno, šta treba nabaviti. U vozilu su, ističe Mirjana, i obavezna sredstva za higijenu, usisivač, ali i simbolični darovi za korisnike uz obavezan hljeb. Po potrebi se ode i do trgovine kad nešto zatreba...

Prošle godine projekt je trajao tri mjeseca, a ove, za sada, naredna dva, mada u „DON-u“ ne kriju želju da traje tokom cijele godine.

Prilično usamljeni

- Te naše djevojke su i njihovi vjesnici, jer ih uvijek pitaju šta ima novo u gradu, kakve im vijesti nose. Žele sve čuti. I razgovarati, jer su prilično usamljeni - kaže Željko Marić, koordinator projekta Udruženja „DON“, za kojeg tvrdi da je po načinu implementacije i načinu pomoći jedinstven u Bosni i Hercegovini.

Ukazuju na potrebe

Geronto domaćice koje su za vrijeme trajanja projekta zaposlene u Udruženju „DON“ ukazuju i na potrebe korisnika. U skladu s tim, povremeno se kontaktira Centar za socijalni rad, a po potrebi i Dom zdravlja ili slična zdravstvena ustanova.

Šta su geronto domaćice

Geronto domaćice su posebno obučene osobe koje dolaze svakog dana u kuću korisnika kojem je pomoć potrebna i zadržavaju se nekoliko sati. Geronto domaćica uglavnom donosi ručak ili pomaže u njegovom spremanju, pomaže u održavanju higijene, u sređivanju stana i ostalim aktivnostima. Također, može platiti račune, donijeti nešto što je potrebno, pomoći prilikom pregleda ljekara i slično. Mogu raditi volonterski ili primati plaću koju obično osigurava nadležna javna služba.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.