TURIZAM

Spomenik prirode - pećina Orlovača na Palama otvorena za turiste

Srna

16.4.2018

Spomenik prirode - pećina Orlovača u Sumbulovcu kod Pala, s pola kilometra uređenog pećinskog kanala i bogatim prirodnim nakitom, otvorena je danas za posjete u ovoj turističkoj sezoni.

Stručni saradnik za kulturno-historijska i prirodna dobra općine Pale Mladen Samardžić rekao je novinarima da su se, kao i svake godine, okupili da bi otvorili turističku sezonu spomenika prirode te da nastavljaju u istom trendu s mladim vodičima.

- Prošle godine krenuli smo s projektom koji obuhvata saradnju s osnovnim školama i na osnovu toga je povećan broj posjetilaca. Zahvaljujem vodičima i direktorima škola koji su omogućili djeci da učestvuju u ovome - dodao je Samardžić.

On je napomenuo da veliki doprinos daju i Turistička organizacija Istočnog Sarajeva i Moto-klub "Pale", koji je pomogao pri uređenju ovoga spomenika prirode da bi ova turistička ponuda bila i dalje atraktivna.

Prema njegovim riječima, posjete ovoj pećini u Sumbulovcu planirane su od utorka do subote od 9, 12 i 15 sati, a cijena ulaznica iznosi od dvije do četiri KM.

Načelnik općine Pale Boško Jugović rekao je da se u okviru turističke ponude grada Istočnog Sarajeva i općine Pale izdvaja pećina Orlovača te da su izdvojena određena sredstva za rješavanje prilaznog puta.

- Očekujemo da ćemo za nekih desetak dana početi asfaltiranje parkinga ispred pećine koji obuhvata prvi dio, a nastavak se očekuje tokom ljeta. Želimo, prije svega, da uredimo pristupni put i damo podršku realizaciji kompletnog osvjetljenja pećine i svemu što će pomoći da bi se ova pećina promovirala na način kako dolikuje - navodi Jugović.

Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić kaže da je grad bogat turističkim sadržajima, u koje spada i otvorenje današnje sezone u pećini Orlovača, koja je jedna od najljepših u BiH.

- Veliki je značaj ovog resursa jer dolazi veliki broj ekskurzija, prolaznika, turista i sigurno je da smo prepoznatljivi po tome jer je ona jedna od najljepših destinacija - navodi Tošić.

Član Speleološko-ekološkog udruženja "Orlovača" Pale Ivana Kovačević ističe da je ovo treća godina kako učestvuje na otvaranju ljetne turističke sezone te da ovaj put žele da pećinu pokažu u najboljem svjetlu.

Pećina Orlovača udaljena je od Pala 10, a od Sarajeva 15 kilometara. Sa svojim stalagmitima, stalaktitima i halaktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH.

Orlovača je izvanredan speleološki objekt u kome je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda, a kosti pećinskog medvjeda pronađene su 400 metara od ulaza u pećinu.

Pećina je i stanište najugroženije grupe sisara u Evropi - slijepog miša. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.