BANJA LUKA

Koalicija Domovina nije prisustvovala svečanoj sjednici NSRS

G.D.

24.4.2018

Koalicija Domovina nije prisustvovala današnjoj svečanoj sjednici Narodne skupštine RS. Ovo je danas u Banjoj Luci izjavio šef Kluba Koalicije Domovina Admir Čavka. On je dodao da su se jučerašnje izjave predsjednice Vijeća federacije gornjeg doma parlamenta Rusije Valentine Matvijenko direktno odnosile na unutarnje stvari BiH.

- NATO savez i EU integracije nemaju alternativu i to je činjenica koja se neće mijenjati. Ulazak BiH u NATO i EU zasigurno bi donio stabilnost na ovim prostorima. Smatram da je ulazak Crne Gore u NATO savez donio stabilnost cijelom regionu. Vraćanje u prošlost s pričom o karakteru rata na ovim prostorima vraća nas na teme oko kojih se ne možemo dogovoriti i svaki narod BiH ima pravo na istinu bez ičijeg nametanja – istakao je Čavka.

Genocid u Srebrenici, ali i ostali zločini počinjeni na ovim prostorima, obavezuju svakoga da sačuva mir i dostojanstvo. Nisu, dodao je Čavka, krivi oni koji dođu da gaze naše dostojanstvo, naše žrtve i naše ciljeve, već oni koji im daju govornicu Državnog parlamenta.

- Rusija je zasigurno jedna od najutjecajnijih država na svijetu i jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nadam se da će raditi na očuvanju stabilnosti u BiH. Međutim, nametanjem geopolitičkih tema skrećemo sa životnih problema koji tište građane. Svjedoci smo da kompletne porodice napuštaju manji bh. entitet, odnosno državu BiH. O tome trebamo razgovarati – poručio je Čavka. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.