BANJA LUKA

Lukač traži mjere protiv policajaca u vezi sa slučajem ''Dragičević''

Fena

4.5.2018

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač zatražio je danas od direktora policije Darka Ćuluma da poduzme mjere prema policijskim službenicima Policijske stanice Lauš koji, kako je saopćeno, nisu pravovremeno poduzeli potrebne mjere i radnje u vezi s prijavom od 18. marta 2018. godine da je nepoznata osoba izvršila krivično djelo krađe u ulici Velibora Janjetovića broj 11 u Banjoj Luci.

Nakon izlaska na mjesto događaja postupajući inspektor je okvalificirao djelo kao krađa te konstatirao da nema potrebe za vršenjem uviđaja, saopćeno je danas iz MUP-a RS.

Analizom predmeta, uočeni su, kako se dodaje, propusti postupajućeg inspektora u radu na ovom predmetu, zamjenika komandira za poslove kriminaliteta i komandira Policijske stanice Lauš, koji nisu poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti na vršenju uviđaja i utvrđivanju okolnosti s ciljem rasvjetljavanja ovog krivičnog djela.

- U kasnijoj istrazi ovo krivično djelo je dovedeno u vezu s tragično nastradalim Davidom Dragičevićem, ali u vrijeme prijave ova dva slučaja se nisu mogla dovesti u vezu - navodi se u saopćenju MUP-u RS.

Postojanje odgovornosti, kao i sve okolnosti ovog slučaja utvrdit će unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Iz policije tvrde da će u svim situacijama u kojima postoji sumnja da su policijski službenici napravili propuste u radu, poduzimati mjere i radnje na utvrđivanju odgovornosti i njihovom sankcioniranju.

Nakon što je policija saopćila prve informacije o slučaju smrti 21-godišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića, rečeno je i da su kod njega pronađeni određeni predmeti koji su, navodno, ukradeni u ovoj kući.

Građani okupljeni u grupu “Pravda za Davida” traže da se utvrdi, kako smatraju, ko je odgovoran za ubistvo Dragičevića, a to traže i građani koji se okupljaju više od mjesec na glavnom gradskom trgu.

Na zahtjev poslanika opozicije za 10. maj je najavljena i posebna sjednica entitetskog parlamenta o stanju sigurnosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj - ''Pravda za Davida - Pravda za sve''.

Zasjedanju će prisustvovati, kako je najavio, i entitetski predsjednik Milorad Dodik, koji je istakao da nema razloga da bilo ko u RS bježi od bilo koje teme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.