REPUBLIKA SRPSKA

U RS više od hiljadu neprivatiziranih stanova, rok se produžava do 2020.

Fena

6.5.2018

Procjenjuje se da u Republici Srpskoj (RS) postoji više od 1.000 stanova koji tek trebaju biti predmet otkupa, zbog čega je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS zatražilo da se za dvije godine produži rok za njihovu privatizaciju, koji istječe 30. juna ove godine. 

Ovo ministarstvo, u saradnji s Direkcijom za obnovu i izgradnju, provodi aktivnosti u vezi s otkupom stanova nabavljenih sredstvima Vlade RS koji služe za smještaj izbjeglica i raseljenih lica, kao i alternativni smještaj.

Do sada je entitetska vlada donijela odluke o otkupu 408 od ukupno 889 stanova u 21 lokalnoj zajednici, koliko ih je pod upravom ovog ministarstva.

Ukazali su i da postoji i značajan broj nepotraživanih stanova, kao i stanova dobivenih donatorskim sredstvima te stanova koji su diobnim bilansom pripali jedinicama lokalne samouprave, koji će, također, biti predmet otkupa, zbog čega je neophodno produžiti naznačeni rok za privatizaciju i izvršiti izmjenu u važećem zakonu.

Osim inicijative Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, izmjene Zakona o privatizaciji državnih stanova, a radi produženja roka za zaključenje ugovora o otkupu državnih stanova, zatražile su i pojedine lokalne zajednice, kao i narodni poslanici.

Vlada RS je uvažila ove zahtjeve i za sjednicu Narodne skupštine, najavljenu za 15. maj, uputila izmjene Zakona o privatizaciji državnih stanova, kojim se taj rok produžava do 30. juna 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.