REPUBLIKA SRPSKA

Trebinje: Položen kamen temeljac za Palatu pravde

Piše: P.M.

14.5.2018

Polaganjem kamena temeljca danas su u Trebinju ozvaničeni radovi izgradnje Palate pravde, čiju izgradnju finansira EU sa 1,5 miliona KM. Palata pravde gradi se na lokaciji bivšeg Vatrogasnog doma. 

Kako je najavljeno, za godinu bit će izgrađena zgrada Okružnog i Osnovnog suda te Okružnog tužilaštva, kao i Sudske policije.

Svečanom početku radova prisustvovali su predstavnici EU, među kojima i zamjenik šefa Misije Delegacije EU u BiH Kaldun Sino.

Kaldun Sino je istakao da je vladavina prava jedan od najvažnijih stubova Evropske unije, zbog čega su pravično društvo i funkcionalan sistem pravosuđa od izuzetne važnosti i za ambicije BiH da postane dio ove zajednice.

- To je i razlog što je Evropska unija proteklih godina osigurala više od 50 miliona eura za pomoć bh. pravosuđu, kroz podršku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, obuke pravosudnih radnika, ali i izgradnju objekata i infrastrukture. Da bi kvalitetno obavljali svoj posao, smatramo da sudije, tužioci i sudska policija moraju imati i dobre uvjete za rad. Oni imaju utjecaj na to kakva je zaštita dokaznog materijala i svjedoka, kako se vode i obrađuju predmeti - istakao je Sino.

Riječi zahvalnosti Evropskoj uniji za podršku bh. pravosuđu uputila je potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić.

- Znamo u kakvim uvjetima često rade naše sudije i tužioci i uvjerena sam da će s novim prostorima i rezultati pravosudnih institucija biti sve bolji i bolji - istakla je ona.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ministar pravde u Vladi RS Anton Kasipović, kao i predsjednici sudova i tužilaštava.

- Smatram da je ovo izuzetno važno za Trebinje i za Hercegovinu jer smještamo praktično tri naše pravosudne institucije na odličnoj lokaciji. Vjerujem da ćemo dobiti izvanredan prostor za rad pravosudnih organa i da će to ujedno biti i nova obaveza za podizanje efikasnosti rada pravosudnih institucija - naveo je Kasipović.

Predsjednik Okružnog suda Bojan Stević naveo je da će Palatom pravde Trebinje dobiti savremene uvjete za rad, što i zaslužuje.

Gradonačelnik Luka Petrović rekao je da Grad Trebinje svojim sredstvima u renti u okolnom uređenju i rješavanju infrastrukture i lokacije učestvuje sa 970.000 KM, a Evropska unija sa 1,5 miliona eura za Palatu pravde.

Sino se prethodno sastao s gradonačelnikom Trebinja Petrovićem, a posjetio je i pravosudne institucije u Trebinju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.