SEMBERIJA

Panići proizvode i razne ljekovite pripravke od meda

Panić se pčelarstvom bavi dvadesetak godina

Lj. LJUBOJEVIĆ

16.5.2018


Odvajkada su ljudi na području semberskog sela Gradac živjeli sa pčelama. Nije bilo kuće u kojoj nije bilo vršike, koja je pletena od vinove loze i premazivana blatom i kravljom balegom da bi se pčele mogle utopliti tokom zime, govori Pano Panić (44), iskusni pčelar, koji se prije dvadesetak godina počeo baviti pčelarstvom. 


 Specifična godina

- Od rođaka sam 1997. godine dobio prvi pčelinji roj. Krenulo se od jednog-dva roja pčela da bi se stiglo do petnaestak i više. Sve je zavisilo od godine do godine. Pretprošla godina je bila specifična i teška za pčele, jer je bilo mnogo medljike, koja nije odgovarala pčelama. Ipak, opstalo je dovoljno pčela i pčelinjih društava za naše potrebe. Boravak u pčelinjaku pomaže čovjeku, opušta ga, relaksira. Kad dođemo u pčelinjak, kao da vrijeme stane. Lagano, bez žurbe i nervoze, treba raditi sa pčelama – kaže Panić.

Naglašava da je u proteklih dvadesetak godina spoznao da pčele, osim meda, daju izuzetno ljekovite proizvode, kao što su polen, propolis, matična mliječ, vosak, pčelinji otrov.

 Melem za kožu

- Vosak nije samo materijal za proizvodnju svijeća nego je pun i vitamina A, koji je čovjeku neophodan kao hrana za kožu. Moj otac Lazar godinama prikuplja ljekovito bilje, kao što su kantarion, neven, kamilica. Već smo počeli proizvoditi i melem za kožu – naglašava Panić.


Heljdu melju u vodenicama

Panići su se, uz proizvodnju propolisa u spreju za jačanje imuniteta, okušali i u proizvodnji heljde, zdrave žitarice, koja ima energetska i ljekovita svojstva. Kažu da je u pitanju ozbiljna proizvodnja zbog načina skladištenja. Mljeli su je u vodenicama da bi održali njena ljekovita svojstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.