REPUBLIKA SRPSKA

Anketni odbor traži od Lukača i Dodika informacije o smrti Davida Dragičevića

Fena

15.5.2018

Anketni odbor Narodne skupštine RS, koji ima za cilj sagledavanje svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, zatražili su od ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, Zavoda za sudsku medicinu, predsjednika RS Milorada Dodika i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka da im do četvrtka, 17. maja, dostave sve informacije u vezi sa stradanjem ovog mladića iz Banje Luke.

Predsjednik ovog skupštinskog odbora Branislav Borenović je rekao da su na prvoj konstitutivnoj sjednici odlučili da dva člana grupe "Pravda za Davida" učestvuju u radu sjednica Anketnog odbora, koje će biti otvorene za javnost.

Naredna sjednica bit će održana u petak, 18. maja, kada će, kazao je, uzeti izjavu od direktora Zavoda za sudsku medicinu, patologa Željka Karana te načelnika Uprave MUP-a RS za organizovani i teški kriminal Darka Ilića.

Borenović je u izjavi novinarima potvrdio i da će potom izjave uzeti i od drugih osoba, kao što je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač te Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije, i glavni tužilac banjalučkog tužilaštva Želimir Lepir.

Napomenuo je i da je skupštinski poslovnik jasno definirao šta mogu uraditi kao Anketni odbor, a to je da zatraže informacije te uzmu izjave od pojedinaca, ali ne mogu vršiti istražne i sudske radnje.

- Ali možemo zauzeti stavove i donijeti zaključke po pitanju smrti Davida Dragičevića – rekao je.

Osim Borenovića (PDP), u Anketnom odboru su Drago Kalabić (SNSD), zamjenik predsjednika i članovi Nedeljko Glamočak (SDS), Milanko Mihajilica (SRS) i Goran Đorđić (nezavisni poslanik).

Anketni odbor ima obavezu da Narodnoj skupštini u roku od mjesec podnese izvještaj o pribavljenim činjenicama u vezi s tim slučajem.

Građani okupljeni u grupu "Pravda za Davida" na protestima koji traju 50 dana u Banjoj Luci traže da se utvrdi ko je odgovoran za, kako tvrde, ubistvo Davida Dragičevića, jer odbacuju prvobitne tvrdnje policije da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Na zahtjev poslanika opozicije 10. maja je održana i posebna sjednica entitetskog parlamenta o stanju sigurnosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj - ''Pravda za Davida - Pravda za Sve'' te je formiran ovaj anketni odbor.

Beživotno tijelo tog 21-godišnjeg mladića pronađeno je 24. marta na ušću Crkvine u Vrbas u Banjoj Luci, a njegov otac Davor tvrdi da je "mučki ubijen", a za saučešće u tome optužuje vrh MUP RS, čiji rukovodioci su protiv njega podnijeli tužbe za klevetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.