Teravih–namaz klanjan u Atik džamiji u Bijeljini

LJ. LJ.
15.05.2018 23:22

Zalaskom sunca večeras je nastupio je blagosloveni i najodobraniji mjesec ramazan.  

- To je mjesec koji sa sobom donosi mnogobrojne blagodati i poklone koje nam naš Gospodar uzvišeni šalje. To je mjesec koji je posebna prilika i oni koji ga, uz Božiju odredbu i milost dočekaju, imaju veliku blagodat pred sobom, da ramazan iskoriste na najbolji mogući način, da iz ramazana izađu puno više duhovno bogatiji, nego što su u njega ušli - poručio je večeras Mirsad efendija Okanović, imam Atik džamije u Bijeljini uoči klanjanja teravih – namaza u bijeljinskoj Atik džamiji, u kojoj se okupio veliki broj vjernika.

Mirsad ef. Okanović je kazao da svaki ramazan sa sobom donosi nešto posebno, jer je, ustvari, ramazan uvijek i iznova nešto posebno.

- To mogu osjetiti samo pravi, iskreni vjernici, taj miris ramazana koji se jednostavno osjeti u zraku. U Bijeljini imamo niz aktivnosti koje su svojstvene samo za ramazan. Jedna od tih aktivnosti je, kao i u cijelom islamskom svijetu, gdje god se obilježava mjesec ramazan, je molitva teravih – namaz, svojstvena samo za mjesec ramazan. To je zadnja molitva u toku dana koja se obavlja i nakon toga slijedi molitva koja se obavlja za mjesec ramazan. Tu su, naravno, i zajednički iftari, večere, koje se upriliče samo u vrijeme ramazana, kada se prekida post. I ove godine ćemo imati puno zajedničkih iftara. Imat ćemo, 25-tog dana mjeseca ramazana, jednu svečanost koja će se prenositi uživo odavde iz Bijeljine i koja se zove „Ramazan u Bosni“. Očekujemo goste iz Sarajeva, Tuzle i drugih gradova. Pripremit ćemo i gostovanje eminentnih umjetnika koji će izvesti prigodan program. Sa omladinom organizujemo svake godine, u vrijeme ramazana, zajedničke aktivnosti. Najvažnije je da se ljudi zbliže, da se što više druže i da jedni druge posjećuju na zajedničku večeru, iftar, kada se post prekida. To i vjera od nas traži. Ramazan ima, osim tog duhovnog, i socijalni momenat, kada smo bliži jedni drugima i kada se međusobno ispomažemo - istakao je Mirsad efendija Okanović, i naglasio da će sedamnaestu noć ramazana molitva biti obavljena i obnovljenoj Krpić džamiji kod bijeljinske bolnice, čija je izgradnja u završnoj fazi.

"Tom prilikom će biti pripremljena i prigodna mevludska svečanost nakon noćnog namaza. Stekli su se minimalni uslovi da se bar jedna molitva organizuje i u toj džamiji u Bijeljini, kaže Mirsad efendija Okanović imam bijeljinske Atik džamije."

Na području koje pripada Medžlisu IZ Bijeljina, teravih – namaz klanjan je večeras i u tri obnovljene džamije u Janji, te u četiri džamije na području opštine Ugljevik.

NA VRH