JANJA

U kući staroj dva stoljeća stanari su lako dočekivali devetu deceniju

Stara kućica od prirodnih materijala izdržala oluje i zemljotrese

Lj. LJUBOJEVIĆ

20.5.2018

U selu Obrijež kod Janje sačuvana je kuća stara više od dva stoljeća. Mladen Radić (40), u čijem se dvorištu nalazi ovaj svojevrsni spomenik bosanskohercegovačke arhitekture i graditeljstva, kaže da je u toj kući odrastao njegov pradjed Milić Radić, koji je živio pune 94 godine.

Vremenske nepogode

- U ovoj kući odrastao je i moj otac Čedo. I on je poživio 92 godine. Prema njihovim kazivanjima, kuća je stara više od dva vijeka - kaže Radić.

Dodaje da je stara kućica izdržala brojne vremenske nepogode i oluje te da je ostala čitava u vrijeme jačih zemljotresa. Ipak, zub vremena načeo je zidove i pojavile su se prve pukotine.

- Učili su nas stariji, a u to smo se i mi mlađi uvjeravali, da su ovakve kuće bile idealne za život. Zimi je u njima bilo toplo, ljeti je bilo ugodno provoditi vrijeme u ovakvim objektima. U pitanju su prirodni materijali, drvena konstrukcija i zemlja, najčešće ilovača, u koju bi se, obično, umijesila pšenična pljeva - kaže on.

Zadnja strana

Mladen ističe da je na ovoj staroj kući postojao i izlaz sa zadnje strane, ali je u međuvremenu zazidan. U slučaju neke nevolje i opasnosti, mještani bi se sklanjali u obližnju šumu, izlazeći na vrata sa zadnje strane objekta. Koliko će još ova kuća izdržati, teško je pretpostaviti. Mladen kaže da su procjene građevinskih stručnjaka potvrdile da bi svako ulaganje u ovoliko star objekt bilo izlišno i nepraktično.

 Seoski knez  

Mladen ističe da je njegov pradjed Milić nekad bio seoski knez.  

- Prošao je Albansku golgotu u Prvom svjetskom ratu. Odlično je poznavao njemački jezik te je pomogao mnogim mještanima tokom Drugog svjetskog rata od progona. U našoj kući ostalo je predanje i o tome da je i njega spasio jedan komšija Bošnjak iz Janje u Drugom svjetskom ratu, pomogavši da ne bude interniran u Jasenovac. Volio je da popije poneku čašicu rakije. Konzumirao je duhan, ali je i u 94. godini života novine čitao bez naočara – objašnjava Mladen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.